Inhoudelijk en financieel fiasco: Defensie stopt met ontwikkeling duurste automatiseringssysteem ooit

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) wil stoppen met de verdere ontwikkeling van ERP, het duurste automatiseringssysteem ooit van de Rijksoverheid. Dat zeggen bronnen bij en rond Defensie tegen NRC.

Volgens critici is het project,dat bekend staat onder de naam Speer, een inhoudelijk en financieel fiasco.

Een groot deel van de miljoenen ging naar externe leveranciers Capgemini en CGI. Hoeveel elk van de leveranciers voor hun prestaties kregen, willen bedrijven noch Defensie zeggen. De Algemene Rekenkamer, die een schatting maakte van allerlei interne kosten die Defensie niet bijhield, komt overigens op 900 miljoen euro aan kosten uit.

Pleisters plakken

ERP wordt “bevroren”, zoals het intern bij het ministerie wordt genoemd. Een nog onbekend deel van de 120 miljoen euro die was bedoeld voor verdere ontwikkeling van het systeem gaat de komende jaren op aan “pleisters plakken”.

Voor Militaire missies plannen, het ondersteunen van de inkoop van materieel (waar buiten de aanschaf van nieuwe wapensystemen jaarlijks 900 miljoen euro in omgaat) en het leveren van (financiële) managementinformatie werkt het systeem nauwelijks.

Lees verder via: NRC Q

Photo by Secretary of Defense

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef jouw mening

Close