in , , ,

Gaat het hierom voor de NAVO? Geen nucleair afval meer voor kerncentrale, heeft Rusland de brandstof van de toekomst?

880084579 0a40b4afb1 nuclear waste1

‘Doorbraak’ in een energieproject van Rusland maakt het mogelijk een gesloten splijtstofcyclus te creëren en een toekomst zonder radioactief afval te hebben.

De eerste tien kilo van de mixed-oxide (MOX) – een mengsel van plutonium en uranium van kooldioxide (UO2 en PuO2), zijn industrieel geproduceerd door de nucleaire monopolie van Rusland, Rosatom, bij de Mining & Chemical Combineer (GKhK).

Een wereldprimeur, tabletten brandstof van de toekomst en op serieproductie is gezet, die bestemd zijn voor de Russische volgende generatie BN-800 kweekreactor (880 megawatt), ondergaat momenteel tests bij de Beloyarskaya kerncentrale.

De productielijn, ondergaat nu start-up en aanpassing, werd geassembleerd in een mijn op 200 meter onder de grond en zal volledig operationeel zijn tegen het einde van 2014.

Met Fast splijtingsreactoren is het probleem van verarmd uranium kernbrandstof op te lossen op de planeet. Ze kan ‘branden’ niet op alleen ‘klassieke’ uranium-235, (schaars en al op zijn einde), maar ook uranium-238, dat is overvloedig, en breidt de capaciteit van nucleaire brandstof in de wereld met naar schatting 50 keer uit.

Brandstof voor kweekreactoren kan zelfs worden gemaakt van nucleair afval, die vanuit ecologisch oogpunt is een onbetaalbaar voordeel.

De GKhK faciliteit zal worden uitgerust met een unieke dissolvent reactor die nucleair afval af zal breken naar plutonium en extract plutoniumdioxide om gebruikt te worden in MOX-brandstof.

De GKhK plant is Ruslands eerste met een volledige gesloten splijtstof cyclus, het verwerken van nucleair afval van huidige kernreactoren om aan hiermee een nucleaire brandstof ringsluiting te creëren.

Vanaf 2016 zal op industriële-level MOX-brandstof productie in Rusland op volle capaciteit draaien.

“Geproduceerd MOX-brandstof tabletten voldoen volledig aan de technische specificaties,” zei Rosatom in een verklaring, toevoegend dat de brandstof nu grondig worden getest.

Energie van hier naar de eeuwigheid

De mensheid heeft al zoveel kernafval dat het tientallen jaren zou duren, zo niet honderden jaren te verwerken en te recyclen. Vanaf nu, licht aan het eind van de tunnel is de fast-neutron reactor technologie.

De fast-neutron reactoren maken gebruik van technologie die het gebruik van een breder scala van radioactieve elementen als brandstof mogelijk maakt, dus aanzienlijk vergroten van de potentiële voorraad van nucleaire brandstof voor de opwekking van elektriciteit.
Rusland is het enige land dat een snelle neutronen reactor heeft ontwikkeld.

Na tientallen jaren van onderzoek, vrijwel alle kweekreactor projecten over de hele wereld, waaronder in de Verenigde Staten, Frankrijk, Japan en enkele andere landen die over technologieën kernenergie, werden gesloten.

Bron: RT

Foto via skvidal cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
rutte lacht 578x3501

Kabinet nu al bang voor zorg 2015 en speelt nu al de Zwarte Piet naar gemeentes

ukrain pm afval1

Kijk hoe de corrupte minister president van Oekraine door een menigte de vuilnisbak wordt in gegooid