in ,

Macht EU op gezondheidsbeleid groeit

De invloed van de () op gezondheidsbeleid is groter dan het lijkt. En dat heeft serieuze gevolgen voor fundamentele mensenrechten. Dat blijkt uit promotie-onderzoek van Anniek de Ruijter. De Ruijter keek daarvoor naar drie casussen, waaronder de manier waarop de EU in 2009 omging met de .

De promovenda concludeert dat gezondheidsbeleid al heel snel een impact kan hebben op mensenrechten. Bijvoorbeeld op de bescherming van en persoonsgegevens. “Bij de uitbraak van de varkensgriep werden bijvoorbeeld de medische gegevens van patiënten met de griep door heel de EU verspreid”, aldus de Ruijter.

Bindende regels

Juridisch gezien is de macht van de EU helemaal niet zo groot. Punt is volgens De Ruijter alleen dat niet-bindende afspraken vaak samenhangen met bindende regels, waardoor lidstaten zich moeilijk aan de afspraken of voorschriften op Europees niveau kunnen onttrekken.

Lees verder via Skipr.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Oneerlijk dat Brussel milieuregels alleen in Noord-Europa invoert

Litouwen is het negentiende EU-land met de euro