in , ,

Marktwerking in de Zorg? Schokkend: 40 miljard meer uitgaven per jaar in 10 jaar tijd

2929310634 89cbe78ea4 Gezondheidszorg1

Ik heb de afgelopen week tientallen oorzaken te horen gekregen waarom het mis is gegaan in de gezondheidszorg. De komende maanden zal een deel daarvan uitgewerkt worden in één van mijn blogs. Ik leef graag in het nu (wat mij ook niet altijd lukt), maar ook ik leer graag van het verleden. De goede dingen die wij hebben gedaan, maar ook wat er fout ging. Dat is wat ik ‘voortschrijdend inzicht’ noem.

Iedereen heeft vast wel eens gedacht: “ik zou wel terug willen naar leeftijd x MET de kennis van NU”. Dat zou mooi zijn, toch? Helaas, dat is niet mogelijk. Wat wij wel kunnen, is leren van wat wij, maar vooral ook anderen goed en fout doen in het leven. Dan kom je als samenleving in een stroom van ontwikkeling en als het goed is de goede kant op. Zo zijn wij van holbewoners geëvolueerd naar de mens zoals we zijn in de 21ste eeuw. Mooi verhaal zal u zeggen, maar wat heeft dat met de gezondheidszorg te maken? Dat ga ik u vertellen.

Marktwerking in de zorg

Officieel is de marktwerking binnen de zorg ontstaan in 2005. Echter, medio jaren 80 van de vorige eeuw is het allemaal eigenlijk al begonnen. In die tijd werden de eerste bedrijfskundigen en economen op hoge posten geplaatst in de zorg. In ziekenhuizen was de geneesheer-directeur niet meer de baas, maar de financiële directeur. Hij bepaalde de inkoop en dus ook de kwaliteit. We kunnen gemakshalve zeggen dat het toen al mis ging in de gezondheidszorg.

Waarom gebeurde dit? De gezondheidszorg was een bedrijfstak die zorg moest geven aan mensen die het nodig hadden. De beste zorg en op geld werd niet gekeken. Totdat mensen ontdekten dat het om groot geld gaat in die branche. Hoe groot? Ik zal het u vertellen!

Gezondheidszorg in Nederland

Deze week heb ik de cijfers bestudeerd via het CBS. Voor mij was het een schok om te zien wat er de afgelopen 10 jaar is gebeurd in Nederland. Als dit met een onderneming uit de top 100 in Nederland, zeg Philips of Shell was gebeurd, dan waren ze nu failliet en van de beurs. Lees en huiver: Martin Jan Melinga.

Foto via oxfamnovib cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
7035575153 7fd5ff49c4 voedselbank1

Gaat niet gebeuren natuurlijk: voedselbanken weten wel raad met overschot groente

8102621132 6ba36999b6 vvd1

Oud-minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) kost Nederlandse staat 400 miljoen euro