in , ,

Marktwerking in de Zorg? Schokkend: 40 miljard meer uitgaven per jaar in 10 jaar tijd

Ik heb de afgelopen week tientallen oorzaken te horen gekregen waarom het mis is gegaan in de gezondheidszorg. De komende maanden zal een deel daarvan uitgewerkt worden in één van mijn blogs. Ik leef graag in het nu (wat mij ook niet altijd lukt), maar ook ik leer graag van het verleden. De goede dingen die wij hebben gedaan, maar ook wat er fout ging. Dat is wat ik ‘voortschrijdend inzicht’ noem.

Iedereen heeft vast wel eens gedacht: “ik zou wel terug willen naar leeftijd x MET de kennis van NU”. Dat zou mooi zijn, toch? Helaas, dat is niet mogelijk. Wat wij wel kunnen, is leren van wat wij, maar vooral ook anderen goed en fout doen in het leven. Dan kom je als in een stroom van ontwikkeling en als het goed is de goede kant op. Zo zijn wij van holbewoners geëvolueerd naar de mens zoals we zijn in de 21ste eeuw. Mooi verhaal zal u zeggen, maar wat heeft dat met de gezondheidszorg te maken? Dat ga ik u vertellen.

Marktwerking in de

Officieel is de marktwerking binnen de zorg ontstaan in 2005. Echter, medio jaren 80 van de vorige eeuw is het allemaal eigenlijk al begonnen. In die tijd werden de eerste bedrijfskundigen en economen op hoge posten geplaatst in de zorg. In ziekenhuizen was de geneesheer-directeur niet meer de baas, maar de financiële directeur. Hij bepaalde de inkoop en dus ook de kwaliteit. We kunnen gemakshalve zeggen dat het toen al mis ging in de gezondheidszorg.

Waarom gebeurde dit? De gezondheidszorg was een bedrijfstak die zorg moest geven aan mensen die het nodig hadden. De beste zorg en op werd niet gekeken. Totdat mensen ontdekten dat het om groot geld gaat in die branche. Hoe groot? Ik zal het u vertellen!

Gezondheidszorg in Nederland

Deze week heb ik de cijfers bestudeerd via het CBS. Voor mij was het een schok om te zien wat er de afgelopen 10 jaar is gebeurd in Nederland. Als dit met een onderneming uit de top 100 in Nederland, zeg Philips of Shell was gebeurd, dan waren ze nu failliet en van de beurs. Lees en huiver: Martin Jan Melinga.

Foto via oxfamnovib


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Aluhoedje
4 jaren geleden

Het maakt allemaal niet meer uit of we terug gaan of niet. De ongelijkheid in inkomen veroorzaakt door een losgeslagen inflatiedoelstelling en een falend monetair beleid heeft ervoor gezorgd dat mensen in het bedrijfsleven veel te veel verdienen ten op zichte van dienstverlenende beroepen. Daarom wil iemand uit de zorg ook veel verdienen. Dit geld gaan ze linksom of rechtsom bij de burgers weghalen, en daar ligt de fout want Nederland is een communistisch belastingparadijs voor onze zogenaamd kapitalistische vrinden. Dus, als je het ziekenfonds weer invoert draaien ze je gewoon nog een keer een poot uit, denk maar niet dat de neoliberalen zich gewonnen geven. De boodschappeneconomie draait nog wel, maar zodra mensen zich realiseren dat je van je inkomen gewoon geen huis meer kan kopen als zelfstandige (man) dan is het al te laat.

Nederland gaat kapot, het ikke, ikke, ikke denken heeft gewonnen. Nou iedereen in zo’n mooi huis, pak de popcorn maar vast, en veel ook, want het gaat wel 20 of 30 jaar duren voor de onomkeerbare schade zich toont. Dit zorgstelsel is als de kanker in je lichaam, het verstopt zich en de werkelijke reden kom je nooit te boven. Ik gun staatsecretaris van Rijn nog een keer ouders, zodat ze nog een keer kunnen sterven in dat verrotte systeem van ze. Hoe vaak moet je die pijn lijden van Rijn? Ze geloven je nu niet he? Nee. Dat komt omdat het inhalige klootzakken zijn. Te laat ouwe, je familie is kapot.

Ik gun iedere religieuze die vind dat dit systeem goed werkt een onbetaalbare hartkwaal en iedere vrijgevochten gek die denkt dat ie ondernemer is een realitycheck. Wij, met z’n allen, maken de toegevoegde waarde van ons land. Niet alleen de mensen met het geluk dat ze konden studeren. Jullie rijden over de wegen die wij hebben aangelegd, in de huizen waar jullie slapen zit ons zweet. De bakstenen van de universiteit zijn rood van het bloed van het volk wat ze neerlegde, de kabels van de elektriciteit gingen door onze handen. NIETS was er mogelijk zonder cohesie, eendracht. Geloof gerust nog verder in deze neoliberale multiculturele natte droom, als u ooit over straat loopt en het ineens koud krijgt, hoongelach hoort in de verte, weet dan dat ik u opwacht in de hel

Gaat niet gebeuren natuurlijk: voedselbanken weten wel raad met overschot groente

Oud-minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) kost Nederlandse staat 400 miljoen euro