in , ,

Meer schulden, minder schuldsanering

kruipt uit het dal van de , maar het aantal mensen met schulden en de hoogte van de schulden stijgt. Tegelijkertijd komen steeds minder mensen terecht in de wettelijke schuldsanering (WSNP), blijkt uit de Schuldenmonitor 2013. Nieuwsuur heeft de belangrijkste cijfers.

Stijging en daling

Het aantal mensen in de WSNP daalde vorig jaar opnieuw. In 2011 zaten er nog 15.000 mensen in de WSNP, in 2012 waren dat er 14.000. Vorig jaar bleef de teller steken op 12.000 mensen. Dat betekent niet dat het aantal mensen met schulden gedaald is. Integendeel zelfs, dat aantal steeg tussen 2011 en 2013 van 76.000 tot 89.000 mensen. En ook het gemiddelde schuldbedrag steeg in die periode: van 32.000 tot 38.000 .

Oorzaak bij gemeenten

De samenstellers van de Schuldenmonitor 2013 onderzochten de oorzaak van de daling in de toeloop naar de wettelijke schuldsanering. Zij concludeerden dat de selectie voor de WSNP niet strenger is geworden. De oorzaak ligt bij de gemeenten.

Wie terecht wil komen in de WSNP moet doorverwezen worden door de gemeentelijke . Uit het onderzoek blijkt dat de gemeentelijke Kredietbanken steeds minder mensen doorsturen. Dat komt omdat zij steeds minder mensen geschikt achten voor de schuldsanering.

Dieper in ellende

Volgens Nadja Jungmann, lector Schulden aan de Hogeschool Utrecht, komt meer dan de helft van de mensen die zich bij de Kredietbank melden niet in de schuldsanering terecht. Ze komen niet door de screening van de gemeenten of laten zelf niets meer van zich horen. In Rotterdam valt 58 procent af; in 62 procent en in 83 procent.

Lees verder via Stop de bankiers.

Photo by FaceMePLS


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Duizenden banen verdwijnen in de zorg. Leve de participatiesamenleving!

Steeds meer miljonairs, en deze families zijn de allerrijksten