Met 1 pennenstreek is je opgebouwde pensioen verslechterd: Ingreep pensioenen slaat in als bom

via http://nos.nl/artikel/696444-volgend-jaar-iets-meer-koopkracht.html

De Pensioenfederatie, de belangenbehartiger van 250 pensioenfondsen, is teleurgesteld over het besluit van De Nederlandsche Bank om de renteregels voor pensioenopbouw te veranderen.

DNB heeft, als toezichthouder op de pensioenfondsen, besloten dat de fondsen hun pensioenverplichtingen en pensioenpremies voortaan moeten berekenen aan de hand van een meer realistische rente. De vaste rekenrente wordt vanaf morgen vervangen door een rente die meebeweegt met de marktrente.

Dat heeft meteen tot gevolg dat de rente omlaag gaat, van 4,2 naar 3,3 procent. De dekkingsgraad, eenvoudig gezegd de waarde van een fonds, gaat daardoor ook omlaag. En dat kan weer tot gevolg hebben dat deelnemers meer premie moeten gaan betalen.

Lees verder via: NOS

Gemiddeld dalen de dekkingsgraden van de pensioenfondsen met 3,5 procentpunt door de rentemaatregel van De Nederlandsche Bank (DNB). Dat heeft pensioenadviseur Aon Hewitt berekend.

Verschillende pensioenfondsen hebben al bekendgemaakt wat de nieuwe regels betekenen voor hun dekkingsgraad. Zo zakt de dekkingsgraad van het grootste pensioenfonds van Nederland, ambtenarenfonds ABP, van 103,9 naar 102 procent. Ook de metaalfondsen PMT en PME voelen de nieuwe regels van DNB.

Fondsen met relatief veel jonge deelnemers worden harder geraakt door de maatregel.

Lees verder via: Telegraaf.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. lidia schreef:

    Zwarte zwanen documentaire van Cees Grimbergen gezien?
    in vergelijking met zijn verhaal wat er met ons pensioengel wordt gedaan
    is bijstelling van de rente een pineut

Geef jouw mening

Close
%d bloggers liken dit: