in , , ,

Minister Opstelten speelt een spelletje met de Tweede Kamer over bewaarplicht

opstelten1

De minister van Veiligheid en nog iets speelt een spelletje met de Tweede Kamer. Eerder schreef hij dat de wet op grond waarvan jouw communicatiegedrag en locatie langdurig worden bewaard in strijd met een Europees mensenrechtenverdrag is. Nu zou ineens alles anders zijn.

Tweede Kamerleden van de D66, GroenLinks en SP-fracties stelden minister Opstelten de vraag: “Erkent u dat de huidige Wet bewaarplicht in strijd is met het Handvest, een Europese mensenrechtenverdrag?” Een heldere vraag. Met een helder antwoord. Maar niet als je minister Opstelten bent, want hij schrijft:

“Nee, de voormalige richtlijn dataretentie kan niet op één lijn worden gesteld met de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens, omdat hiermee geen recht wordt gedaan aan de Nederlandse wetgeving op het gebied van de bewaarplicht voor telecommunicatiegegevens. […]”

Dat – of die voormalige richtlijn en onze wet op één lijn gesteld kunnen worden – was niet de vraag. De vraag was of de Nederlandse wet in strijd is met het Handvest. Het antwoord op die vraag had de minister zelf al eerder gegeven. In zijn brief van 17 november aan het parlement schreef hij:

“De [Raad van State] stelt vast […] dat toetsing van de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens aan het Handvest van de grondrechten tot de conclusie leidt dat deze wet […] in strijd is met de artikelen 7 en 8 van het Handvest van de grondrechten. Hieruit vloeit voort dat de nationale wetgeving moet worden aangepast voor zover deze niet in overeenstemming is met het Handvest van de grondrechten. De Nederlandse regering kan deze zienswijze onderschrijven.”

Dus: de Nederlandse wet is in strijd met het Europese mensenrechtenverdrag.

We begrijpen wel waarom hij draait: er kleven vervelende consequenties aan de erkenning van die strijdigheid. Een Nederlandse wet die in strijd is met internationale verdragen mag namelijk niet worden uitgevoerd. Dat staat in onze Grondwet. En dat wil de minister niet. Hij wil vasthouden aan de wet, want: “de regering is overtuigd van het belang en de onmisbaarheid van een bewaarplicht”. Dat zal best, maar de minister handelt daarmee nu wel in strijd met onze Grondwet.

Lees verder via Bits of Freedom.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
36605c24c38cff756d1194ce 640 euro1

Een bijstandsuitkering? Dan dien je je aan een wirwar van regels te houden anders: Torenhoge boetes!

3820232468 4825cb9a8e Stadswacht

Lekker betaald thuiszitten: Fraude bij betaling BOA’s