in ,

Negatieve spaarrente laatste stuiptrekking van banken?

6093699369 0555be5ea9 bankingsystem1

Negatieve spaarrente wordt de norm, schrijven de media. Wat wordt hiermee bedoeld? Dat bedrijven, particulieren, instellingen en pensioenfondsen met meer dan 500.000 euro spaargeld op de bank daarvoor moeten betalen in plaats van er geld voor te krijgen.

Betekent dit het einde van rentebankieren? Zeker niet, het is een teken van onmacht van de banken. De Europese Centrale Bank heeft besloten om een negatieve rente in rekening te brengen aan de commerciële banken die geld ‘over’ hebben en dat op een ‘spaar’rekening bij die Europese Centrale Bank zetten. Waarom doen banken dit? Omdat ze steeds minder bereid zijn om nog krediet te verlenen aan mkb bedrijven en aan particulieren (hypotheken). De Europese Centrale Bank (ECB) denkt met die negatieve spaarrente banken ertoe te brengen dat ze wel geld uitlenen. Banken betalen echter liever die negatieve rente dan dat ze geld uitlenen. Omdat het toch een kostenpost is, hebben de banken in Europa bedacht dat ze deze kosten maar gaan verhalen op de spaarders. Niet op de kleine spaarders, die hoeven niet te betalen maar ze krijgen ook gewoon niets, ze berekenen een negatieve rente aan de grote spaarders, dus ook aan de pensioenfondsen… Dus banken stelen van uw pensioengeld, om de negatieve rente die ze zelf betalen te compenseren. De negatieve rente heeft dus ook gevolgen voor uw (toekomstige) pensioen.

Wat betekent dit wel, als het niet het einde is van het rentebankieren? Het betekent dat banken doodsbenauwd zijn voor de gevolgen van een verdieping van de crisis. Want dan zou wel eens kunnen blijken dat de ‘stresstest’ nog veel te mild is geweest, omdat er dan veel meer leningen oninbaar zijn dan men in die test had ingeschat. Dan is het vanuit het belang van die banken geredeneerd essentieel dat ze geld beschikbaar hebben om aan hun terugbetalingsverplichtingen naar de spaarders en anderen die geld aan de bank hebben toevertrouwd te kunnen voldoen.

Lees verder via Negatieve spaarrente laatste stuiptrekking van banken?.

 

Foto via kenteegardin cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
357708875 3073fb8f7f abn amro1

Zelfmoord van ABN-Amro topman door faillissement werf Peters in Kampen

5492327870 16560f27f3 Plasterk1

Geloof Plasterk maar op zijn bruine ogen, bangmakerij: Terroristische aanslagen in Nederland voorkomen