Niets te verbergen: Over mij weten ze toch niets – toch?

Op allerlei plekken worden gegevens van mensen vastgelegd, vaak zonder dat ze het weten. Geven die data een correct beeld van de persoon? Redacteur W.H. inventariseerde wat er over hem zoal digitaal circuleert. Met verrassend resultaat…

Je zou er paranoïde van worden. „De buurt veilig houden? Meld je aan als politievrijwilliger.” Deze melding krijg ik voortdurend als ik op Facebook ga. Toeval? Of zou Facebook weten dat ik lid ben van Burgernet, een sms-dienst van de politie wanneer er in de buurt criminelen worden gezocht? Ook andere reclames lijken soms akelig goed op mijn voorkeuren afgestemd….

… Hebben ze die verzameld ? Ik besluit op onderzoek te gaan. Wat is er allemaal bekend over mij ? Welke instanties in Nederland verzamelen informatie over mij? En: ben ik wie zij denken dat ik ben ? Met de Privacy Inzage Machine op de site van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom doe ik inzageverzoeken bij bedrijven én overheidsinstanties – ook de overheid beschikt over vele honderden databanken, zoals het College Bescherming Persoonsgegevens al eens berekende. Op die manier construeer ik, steekproefsgewijs, de ‘digitale W.’.

Alles bij de bron; pdfNRC [digiAbo]

Lees verder via PrivacyNieuws

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef jouw mening

Close