in ,

Nog 5 jaar? Verval Westerse beschaving verloopt precies volgens ‘Het Vierde Keerpunt’ (1997)

oorlog 1540893063
hucky / Pixabay

In het in 1997 gepubliceerde boek The Fourth Turning (Het Vierde Keerpunt) toonden auteurs William Strauss en Neil Howe aan de hand van 500 jaar Westerse geschiedenis aan dat de opkomst en ondergang van een beschaving volgens bepaalde processen en patronen verloopt, die keer op keer niet vermeden kunnen worden.

Deze historische wetmatigheden zullen ertoe leiden dat de Westerse beschaving uiterlijk in 2025 zal instorten, zo voorspelden ze. De fases en scenario’s die ze 23 jaar beschreven blijken bijna huiveringwekkend nauwkeurig te zijn geweest, tot en met een massale virus uitbraak aan toe.

Zijn de laatste 5 jaar van onze beschaving aangebroken? Helaas wijst alles erop van wel.

De geschiedenis is gedoemd zich te herhalen, is een bekend gezegde. Strauss & Howe bestudeerden hoe oude en modernere beschavingen tot bloei kwamen, overheersten, en waarom ze uiteindelijk weer verdwenen.

Daar bleken een aantal opmerkelijke overeenkomsten in te zitten, zoals een steeds terugkerende, ongeveer 80 jaar durende cyclus die wordt gekenmerkt door vier fasen:

1. Hoogtijdagen, die volgen na een grote crisis. In ons geval was dat de Tweede Wereldoorlog. De samenleving begon als één man met de wederopbouw. Iedereen had een gezamenlijk doel: een betere toekomst creëren voor zijn (klein)kinderen en zichzelf. Het vertrouwen in de overheid was groot, de moraal hoog. Het leidde tot een enorme groei van de welvaart en het welzijn van de gewone man.

2. Bewustwording. Deze fase begon in de jaren ’60, toen almaar groter wordende groepen mensen vraagtekens begonnen te zetten bij de heersende normen en waarden, en bij de besluiten van de gevestigde orde. We kregen de ‘psychedelische’ revolutie, en protesten tegen even bloederige als zinloze oorlogen zoals in Vietnam. Protest- en burgerrechtenbewegingen kregen steeds meer invloed.

3. Verval. Het economische, financiële en buitenlandse beleid van president Reagan zorgde ervoor dat het Westen uit de grote crisis van eind jaren ’70 – begin jaren ’80 kwam, en in de jaren ’90 een periode van ongekende groei kende. In tegenstelling tot in de hoogtijdagen kwam die groei nu voornamelijk ten goede van ‘het grote geld’, Wall Street, de banken, de multinationals, de machtige elite, en nauwelijks van de burgers, die het naar verhouding met slechts wat kruimels van de welvaartsgroei moesten doen.

Tegelijkertijd kwam er in de maatschappij een sterke verschuiving van het belang van het collectief naar het individu, in onze tijd uitmondend in egocentrisch ingestelde ‘selfie’ en Facebook generaties, wier leven voornamelijk draait om hun eigen belevingen, ervaringen, gevoelens, contacten en meningen.

Het wegvallen van een gezamenlijk doel, voor een groot deel veroorzaakt door het beleid om zowel landsgrenzen als maatschappelijke, culturele en persoonlijke grenzen op te heffen, leidde juist tot verregaande versplintering in de samenleving en politiek, en een alomvattend verlies van identiteitsgevoel.

Deze leegheid bleek een voedingsbodem voor de opkomst van de moderne, sektarische religie van ‘klimaatverandering’ en andere extremistische groepen zoals Black Lives Matter.

4. Crisis. De laatste fase begon in 2008 met het uitbreken van de financiële crisis. De politici redden hun vriendjes bij de banken, en vooral ook zichzelf en hun eigen politieke idealen, met onvoorstelbare hoeveelheden belastinggeld, en zadelden het volk met de torenhoge rekening op. Tal van besluiten werden tegen de wil van de meerderheid genomen, zoals verdere integratie van de EU-lidstaten naar een Superstaat, het op gang brengen van een permanente geldstroom van Noord naar Zuid (Transfer Unie), de massale import van miljoenen migranten uit de moslimwereld, en het stapsgewijs afbreken van onze stabiele en goedkope voedsel- en energievoorziening en welvaart vanwege een uit de duim gezogen klimaatprobleem.

Vrijwel alles uitgekomen, van financiële crises tot aanslagen en virus uitbraak

Kijkt u eens naar de vijf belangrijkste ontwikkelingen en gebeurtenissen die Strauss en Howe voor fase 3 en 4 voorzagen, en die volgens hen op de ondergang van onze beschaving zullen uitlopen:

Lees verder bij de bron: Xandernieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
pixabay zelfmoord vaccin 02 480x300 1

Jonge arts overleden in onderzoek corona vaccin AstraZeneca en Oxford

52e8d4434f56a514ea898675c6203f78083edbed5356784c772a72 640 coronavirus e1582500128626

Valsspelers: Definitie ziekenhuisopname door corona is stilletjes verruimd