in , ,

Nog even en privacy is iets voor happy few

368912557 2fc44d3709 privacy1

Irritant, zo opdringerig als Big Brother zich tegenwoordig manifesteert. Hield hij zich vroeger nog een beetje gedeisd, tegenwoordig komt hij er rond voor uit dat hij ons scherp in de smiezen houdt, dat hij via de smartphone zelfs ons slaappatroon registreert.

De rijksoverheid denkt er ook zo over. Die gaat tal van persoonsgegevens koppelen om te onderzoeken of burgers frauderen. Of het nu feiten zijn over arbeid, huisvesting, onderwijs en zorg of over belastingen, uitkeringen, schulden en boetes, ze worden allemaal in een persoonsprofiel verwerkt. Er gaat een rood lampje branden zodra ook maar iets afwijkt van wat de overheid als normaal beschouwt. ‘Een vergaande beperking van de levenssfeer’, oordeelde de Raad van State. Onzin, meent minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. „Er is draagvlak nodig voor de sociale zekerheid.”

Opmerkelijk hoe makkelijk de Tweede Kamer die aantasting van de privacy voor lief neemt. Hoe lichtvaardig afscheid wordt genomen van het criterium dat iemand onschuldig is totdat het tegendeel is bewezen. De nieuwe werkelijkheid wil dat je verdacht bent zodra je afwijkt van je normale dag- of uitgaven- patroon. Bewijs dan maar eens dat je niets in je schild voert.

En daar blijft het niet bij. Sommige deskundigen vrezen dat burgers straks helemaal met de billen bloot moeten. Een betaalbare zorgpremie zit er straks misschien alleen nog in als de klant de resultaten uit Apple’s HealthKit overlegt, zodat de verzekeraar zijn bloeddruk kan controleren en kan vaststellen of hij wel genoeg loopbewegingen maakt. ‘Privacy wordt zo heel snel een klassenkwestie’, zei internetexpert Evgeny Morozov onlangs in een interview. ‘Je hebt een rijke elite die het zich kan veroorloven data voor zichzelf te houden, en een massa die ze zal moeten openbaren.’

Lees verder via PrivacyNieuws

 

Foto via hyku cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
3043401312 e34b45385f belasting1

OMG!!: Belastingdienst kan Beekman-fraudeur in cel niet vinden

768ae6b94630866c7e7a7895 640 anonymous1

‘Bijvangsten’ (onschuldigen) fraudebestrijding worden nergens geregistreerd