in , ,

NPO nu echt staatspropaganda geworden: Zij stonden tegenover Vladimir Poetin…

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande ontmoeten vandaag de Oekraïense president Petro Porosjenko. Morgen zullen de twee leiders een bezoek brengen aan president Vladimir Poetin in Moskou. Met dit diplomatieke offensief hopen ze op een doorbraak in de strijd om Oekraïne.

Het is het eerste bezoek van Merkel aan Moskou sinds het begin van het conflict in Oost-Oekraïne een jaar geleden. “Niemand moet straks kunnen zeggen dat Duitsland en Frankrijk er niet alles aan gedaan hebben om vrede te bewerkstelligen”, zei Hollande.

Hoe ga je met Vladimir Poetin om? Oud-Shelltopman Jeroen van der Veer, oud-secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer en fotograaf Platonhadden allemaal een tête-à-tête met de Russische president. Vanavond hun ervaringen.

xxl
Zij stonden tegenover Vladimir Poetin…

Labrador

Als minister van Buitenlandse Zaken en secretaris-generaal van de NAVO sprak Jaap de Hoop Scheffer Poetin regelmatig. En dat was niet altijd eenvoudig. “Poetin is een machtspoliticus, een nul-somdenker: uw verlies is mijn winst en andersom”, aldus Jaap de Hoop Scheffer.

In onderhandelingen kan de president kleine trucjes toepassen. “Bondskanselier Merkel is bang voor honden. Poetin heeft toen een keer zijn labrador bij een bilateraal met Merkel binnen gelaten. Dat is onderdeel van het diplomatieke spel.”

Jaap de Hoop Scheffer denkt dat hij één keer niet genoeg rekening heeft gehouden met Rusland. Toen Oekraïne en Georgië zich bij de NAVO wilden aansluiten, bleek dat voor de Russen een brug te ver. “Of we ons voldoende hebben ingeleefd in die perceptie, daar heb ik achteraf vraagtekens bij.”

Russian President Vladimir Putin speaking with German Chancellor Angela Merkel
Angela Merkel kijkt angstig als de hond van Vladimir Poetin binnenkomtEPA

Enorme glimlach

De oud-topman van Shell, Jeroen van der Veer had eigenlijk meteen een conflict met de Russische leider. Voor de camera’s van de Nederlandse pers sprak Poetin zijn onvrede uit over Shell. Van der Veer regelde dat hij direct na de persconferentie één-op-één met Poetin kon spreken. Het werd het begin van veertien maanden van moeizame onderhandelingen.

RUSSIAN PRESIDENT VLADIMIR PUTIN MEETS BUSINESS LEADERS
Jeroen van der Veer ontmoet PoetinEPA
Russian President Vladimir Putin and NATO Secretary-General Jaap de Hoop Scheffer
Jaap de Hoop Scheffer ontmoet PoetinANP
RUSSIAN PRESIDENT VLADIMIR PUTIN MEETS BUSINESS LEADERS
Russian President Vladimir Putin and NATO Secretary-General Jaap de Hoop Scheffer

“Uiteindelijk was er toch sprake van een win-winsituatie”, aldus Van der Veer. “Bij de afsluitende besprekingen bedankte ik Poetin dat hij zich zo keurig aan de afspraken had gehouden. Poetin kreeg een enorme glimlach en gaf me een stomp in mijn zij en zei: ‘ja natuurlijk, als je met mij zaken doet, dan gebeurt het zoals ik het wil’.”

Demonstratie tegen anti-homowet Poetin

Lees verder via NOS.

 

PS: ik heb het bijna helemaal overgenomen omdat ik gewoon belasting betaal voor deze “shit”

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
c061fd85e2729b184cc06c6a 640 moskee gouda

Let maar op, die gaat er komen: Groot deel van de Kamer wil geen mega-moskee in Gouda

7704908148 200c96553a eu babel1

Zou de omslag nader zijn? Normaal demonstreren tegen regering: Grieken betogen tegen ECB en voor regering