in , , ,

Ook met Japan onderhandelt de EU achter onze rug over een handelsovereenkomst

jefta sq e1490420609473

Ook wie weet wat TTIP of CETA betekent heeft waarschijnlijk nog niet van JEFTA gehoord. Geen wonder, ook dit vrijhandelsakkoord, nu met Japan, probeert de EU achter de rug van haar burgers door te drukken. Sinds maart 2013 lopen er onderhandelingen met Tokio, en deze zijn in een ver gevorderd stadium.

Ook hier is, zoals in het geval van CETA, weer sprake van uitzonderingsrechtbanken waarmee bedrijven de overheid kunnen dagvaarden. Volgens de Financial Times (5 dec 2016) is het de EU die hierop aandringt, terwijl de Japanse regering er eerder weigerachtig tegenover zou staan.

In een gemeenschappelijk statement, gepubliceerd op 21 maart,  veroordelen een hele reeks Japanse en Europese ngo’s de geheime onderhandelingen en waarschuwen voor de desastreuze gevolgen van dergelijke overeenkomsten. Hieronder vindt u dit statement (Nederlandse vertaling door Ander Europa).

Gemeenschappelijke verklaring van de civiele maatschappij over het handelsakkoord tussen de EU en Japan

De ondergetekende organisaties van de civiele maatschappij in Japan en Europa zijn zeer bezorgd over het EU-Japan Deep and Comprehensive Free Trade Agreement (JEFTA) [Diepe en Brede Vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Japan].

Zowel in de EU als in Japan leiden het gebrek aan publiek toezicht en aansprakelijkheid bij het sluiten van handelsovereenkomsten tot steeds meer wantrouwen bij het publiek.

Al sinds maart 2013 zijn de Europese Unie en de Japanse regering aan het onderhandelen over een handelsovereenkomst die betrekking zou hebben op een derde van het BBP van de wereld. In december 2016 had de 18e onderhandelingsronde plaats in Tokio, en alhoewel de onderhandelingen weldra zouden kunnen afgerond worden werd van de zijde van de EU het onderhandelingsmandaat nog niet bekendgemaakt, en is van Japanse zijde de geheimhouding compleet.

Er is weinig van bekend, alhoewel er veel terechte bekommernis bestaat onder civiele maatschappij-organisaties en vakbonden. Afgaande op de schaarse informatie verstrekt door de EU zou de overeenkomst kunnen leiden tot privatisering van openbare diensten, speciale privileges verlenen aan buitenlandse investeerders waardoor ze staten kunnen dagen voor een parallel rechtssysteem, het akkoord zou schadelijk kunnen zijn voor kleine boeren, negatieve gevolgen hebben voor basisrechten zoals het recht op privacy en gegevensbescherming, het recht beperken in de EU en in Japan om een overdreven beroep op intellectuele eigendomsrechten tegen te gaan, en regelgeving bemoeilijken terwijl de rol van bedrijfslobbyisten in het beleid zou versterkt worden.

Over de inhoud van de onderhandelingen zijn noch de parlementsleden in de lidstaten van de EU of Japan op de hoogte, noch de Europese en Japanse vakbonden en organisaties van de civiele maatschappij. Ze konden geen ontwerpteksten inzien en werden niet geraadpleegd. Wij veroordelen dit gebrek aan transparantie.

Aanzienlijke sectoren van de civiele maatschappij slaan vandaag de handen in elkaar om de desastreuze gevolgen aan te klagen van handels-en investeringsakkoorden op de werknemers, de volksgezondheid, democratie, openbare diensten en het leefmilieu. Nooit eerder hebben zo vele en diverse organisaties wereldwijd samengewerkt in hun veroordeling van de schadelijkheid en geheimhouding van handelsovereenkomsten zoals TPP, TTIP, CETA,TiSA en RCEP.

Om het vertrouwen terug te winnen van Europese en Japanse boeren, burgers en werknemers roepen de ondergetekende organisaties de Europese Commissie en de Japanse regering op om het onderhandelingsmandaat vrij te geven, alle geconsolideerde ontwerpteksten te publiceren en te garanderen dat het EU-Japan vrijhandelsverdrag de bescherming van mens en milieu op de eerste plaats stelt, boven de privileges van multinationale bedrijven.

LIJST ONDERTEKENAARS

Advocacy and Monitoring Network on Sustainable Development (Amnet): AMネット, Japan
AITEC, France
ALEBA Luxembourg, Luxembourg
Attac Austria, Austria
Attac Finland, Finland
Attac France, France
Attac Ireland, Ireland
Both Ends, Netherlands
Confédération Paysanne, France
Corporate Europe Observatory, Belgium
CRASH – Coalition for Research and Action for Social Justice and Human Dignity, Finland
DIEM25 Finland, Finland
Ecologistas en Acción, Spain
Emmaus Aurinkotehdas ry, Finland
Entrepueblos/entrepobles/entrepobos/herriarte, Spain
Food & Water Europe, Belgium
Friends of the Landless, Finland
Government: 市民と政府のTPP意見交換会・全国実行委員会, Japan
Greenpeace, International
Katholische ArbeitnehmerInnen Bewegung Erzdiözese Wien, Austria
Les Amis de la Terre, France
MAMADEMO (The  group to lift up  voices of young mothers): ママデモ, Japan
Milieudefensie, Netherlands
Mouvement Ecologique, Luxembourg
National Committee for the Dialogue on TPP between Citizens and the Government, Japan
Natur&ëmwelt a.s.b.l., Luxembourg
New Wind Association, Finland
Pacific Asia Resource Center (PARC), Japan
People’s Action against TPP: TPPに反対する人々の運動, Japan
Platform Aarde Boer Consument, Netherlands
PowerShift e.V, Germany
Seattle to Brussels Network, Europe
Stop TAFTA Luxembourg, Luxembourg
STOP TPP Action in KANSAI: STOP! TPP緊急行動・関西, Japan
TPP Citizen Coalition: TPPを考える市民の会, Japan
TPP Osaka Network for Citizens: ほんまにええの?TPP大阪ネットワ-ク, Japan
Transnational Institute (TNI), Netherlands
TTIP Network Finland, Finland
Umanotera, Slovenia
War on Want, United Kingdom

Bezoek of lees ook eens verder via de Bron: andereuropa.org

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
sfera con sfera vaticaans museum

Feest! In Rome wacht zaterdag na 60 jaar de wedergeboorte van de EU

Black Knight 12 768x448

The Black Knight neergeschoten? Video beweert dat de buitenaardse satelliet werd vernietigd