in , , ,

Opgepast want niets geleerd: Banken smeren klanten weer nieuwe maar nog risicovollere producten aan

euro kapot9

Spanjes drie grootste banken: Santander, BBVA en Caixa gaven in de eerste zes weken van dit jaar voor €8,6 miljard aan obligaties uit! Het hoogste bedrag in zulk een korte periode sinds… jawel: 2007, vlak voor de financiële crisis met volle geweld losbarstte.

Santander gaf meer dan de helft van de nieuwe schulden uit: €5,12 miljard. Dat is op zich al verontrustend, maar wat erger is: het geld wordt opgehaald via een nieuw soort obligatie die veel risicovoller is dan ze de naam doet vermoeden…

De senior niet-preferente obligatie is een contradictio in terminis: senior duidt op het feit dat de houders eerst uitbetaald worden in het geval van een faillissement, niet-preferent betekent exact het tegenovergestelde!

Men verkoopt dus schuldpapier van hoog risico alsof het juist heel veilig is… dat doet erg denken aan de rommelkredieten die een AAA-rating kregen in de jaren 2006, 2007, 2008!

Toen kende de financiële creativiteit ook geen grenzen, maar we weten allemaal wat het gevolg daarvan was!

De nieuwe obligaties werden uitgedokterd door Franse banken. Zij zochten een manier om geld op te halen om aan de nieuwe kapitaalbuffers te voldoen. De niet-preferente senior obligatie moet conservatieve beleggers aantrekken zodat ze niet al te hoge rente moeten betalen.

U raadt het al: die beleggers dat zijn pensioenspaarfondsen, goede-huisvader-beleggers en andere onschuldige slachtoffers.

Zij stoppen nu miljarden in deze producten, zullen geen cent meer terugzien als de bank over kop gaat dankzij de bail-in regels en worden niet behoorlijk beloond voor het nemen van dit risico.

En het gebeurt allemaal met de goedkeuring van de Europese commissie, rating agentschappe en nationale regulatoren.

BNP Paribas wil tegen 2019 voor 30 miljard euro van dit risicovol schuldpapier haar klanten aansmeren. Bij Santander gaat het om 28 à 35,5 milard euro… dat is zo’n 40 à 50% van haar huidige marktwaarde!

Maar het totale bedrag van alle Europese banken samen kan oplopen tot €310 miljard: dat is namelijk het vereiste kapitaal dat ze moeten ophalen tegen 2019 om hun balansen terug gezond te maken.

Grootse plannen, maar de vraag die iedereen zich stelt is of we tegen dan niet al in een nieuwe financiële crisis verzeild zullen geraakt zijn!

Bron: ZH

Lees de rest verder bij de Bron: Time2Wakeup!

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
e837b90f2df7063ecd0b470de7444e90fe76e6dd1eb2134792f6c8 640 koffie

De dag komt dat de overheid zal weten waar u een koffie heeft gedronken

389755875 9cf6b7db47 CNN fake

So it begins: Venezuela haalt CNN uit de lucht wegens het “verdraaien van de waarheid”