in ,

Pas op met vergaande maatregelen tegen nepnieuws

Desinformatie bereikt ook Nederland, zegt de Leidse onderzoeker Peter Burger. Maar overheden die nu harde maatregelen voorstellen, slaan door…

…het is opvallend hoeveel beleidsmakers in binnen- en buitenland de laatste tijd maatregelen aankondigen tegen politieke beïnvloeding. Een kleine greep uit de maatregelen: de presenteerde in januari een Taskforce Nepnieuws die de invloed van trollen op moet tegengaan. Minister pleit voor maatregelen omdat de Russen de Nederlandse publieke opinie bespelen, door De Telegraaf prompt gebracht als een Russische ‘nepnieuwslawine’.

Hoe groot is het probleem eigenlijk en heeft overheidsingrijpen zin? Volgens de Leidse wetenschapper Peter Burger ontbeert de discussie nuance en kennis. „We moeten oppassen dat de maatregelen niet meer schade aanrichten dan het probleem.”

Eerst de feiten, want die ontbreken nog weleens in de discussie, zegt Burger. Ja, de Russen proberen de publieke opinie te bespelen in Westerse landen, soms openlijk, soms heimelijk. Toch denkt hij dat politici nu te gemakkelijk met maatregelen schermen. „We weten niet precies hoeveel invloed deze desinformatie heeft, maar waarschijnlijk is die beperkt.”

Daar is geen onderzoek naar gedaan? „Nee, weinig. Dat geldt voor nepnieuws in het algemeen. Er zijn talloze studies naar nepnieuws, maar ze gaan nauwelijks over de omvang van het fenomeen en de invloed ervan op de samenleving. Ik maak me zorgen dat nu beleid wordt gemaakt op basis van beperkte informatie.”

Zijn er wel verstandige oplossingen? „Ik heb ook niet het ei van Columbus. De internationale club van factcheckers IFCN adviseerde de EU onlangs dat de informatie die wel klopt voor iedereen eenvoudig beschikbaar moet zijn. Dat betekent dus ook dat de EU zelf transparanter moet worden.

„Wat ik niet wil is zo’n Duitse sociale-mediawet tegen nepnieuws en haat, de Netzwerkdurchsetzungsgesetz. Door die kunnen sociale netwerken die niet op tijd nepnieuws en haat verwijderen torenhoge boetes krijgen. Om die boetes te voorkomen nemen de bedrijven strengere maatregelen dan wat stand zou houden bij een justitiële toets. Zo helpt de overheid mee met de beknotting van de vrijheid van meningsuiting. „Op het gebied van nepnieuws moeten beleidsmakers uiterst terughoudend zijn. De overheid moet niet zelf gaan factchecken. Dat ging onlangs helemaal mis met de EU-organisatie EU vs Disinfo, die aantoonbaar onjuist artikelen van Nederlandse media omschreef als desinformatie.

Alles bij de bron; NRC

Lees ook eens verder bij de bron: Pas op met vergaande maatregelen tegen nepnieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Drain Swamp
3 jaren geleden

Als je wilt begrijpen wat er in NL en Dtl aan de hand is dan kun je eenvoudig kijken wat in de VS al jaren aan de gang is. En het is allemaal op internet te lezen …. Zo simpel is het !!! Na WWII heeft een groep NAZI’s ondergronds een beweging opgezet om een greep naar de macht voor te bereiden. WWIII. Deze oorlog wordt niet bovengronds gevoerd met kanonnen maar ondergronds door bedrijven, banken, regeringen en media. Bush Sr is de zoon van een Duitse topbankier die Hilter financierde en er wordt zelfs beweerd dat Merkel een dochter is van HItler (wat al veel zou verklaren) ….Mensen op topposities worden gekocht, gechanteerd, gemanipuleerd en op deze wijze wordt een wereldwijde greep naar de macht beetje voor beetje voorbereid. Dit proces loopt al sinds de moord op JFK. 9/11 was aanval van deze groep (dus niet door Bin Laden) met als doel om overal zogenaamde beveiligingen aan te brengen maar in werkelijkheid om overal maar dan ook overal burgers te kunnen volgen in hun doen en laten via camera’s, mobieltjes, internet, luchthavens etc. De EU is een volgende duidelijke stap voor wie dit spel nog niet door heeft waar beetje voor beetje bevoegdheden naar Brussel verdwijnen. Referenda worden eenvoudig ter zijde geschoven. Het resultaat zal zijn een fascistische wereldregering met onbeperkte macht, die via mobiele telefoon, internet en diverse electronica burgers tot in detail kunnen volgen zodat burgers vriijwel machteloos zijn deze criminele beweging te stoppen. Trump is actief in de VS. De burgers in de EU mogen niet achter blijven en moeten wakker worden nu het nog kan.

Nederland: Asielzoekers dubbel vertegenwoordigd in misdaadcijfers

Legt FISA-memo bom onder Rusland-onderzoek?