Dat de drie PvdA Eerste Kamerleden, Guusje ter Horst, Adri Duivesteijn en Marijke Linthorst, tegen de nieuwe zorgwet hebben gestemd is een streep door de rekening van de coalitie. Dat tegenstemmen is wél het democratische recht van de PvdA-senatoren. Dat premier Rutte vindt dat men zich ‘wel aan de afspraken moet houden' laat duidelijk zien dat de premier weinig op heeft met onze parlementaire democratie.
Immers, dualisme is het kenmerk van de ware parlementaire democratie. De kadaverdiscipline binnen de Tweede Kamerfracties is al zeer dubieus. Parlementariërs zouden eigenlijk anoniem moeten kunnen stemmen zodat ze niet achteraf door hun andere fractieleden op de vingers getikt kunnen worden. Elke parlementariër is een volksvertegenwoordiger die zonder ‘last' moet kunnen kiezen. Dat is echte democratie zoals dat ook in onze grondwet is opgenomen.
Rutte wil de Eerste Kamer monddood maken
Nog gekker wordt het dat de regering eist en verwacht dat een wetsvoorstel dat door de Tweede Kamer is goedgekeurd, automatisch ook door de coalitie in de Eerste Kamer moet worden overgenomen. Dat lijkt misschien wenselijk, maar gaat in tegen alle normen van democratisch recht en fatsoen. Want waarom heb je dan nog een Eerste Kamer nodig? Het kabinet wil van de Eerste Kamer een automatische ja-knikker maken. Waarom dan nog een Eerste Kamer in stand houden? Die kun je dan net zo goed opheffen. Nog bonter maakt de premier het met zijn uitspraak dat ‘als de Provinciale Staten verkiezingen dramatisch zullen verlopen zijn kabinet gewoon doorgaat met regeren!' Rutte begint zich te ontpoppen als een ware dictator.
via Citareg.