in

Rabobank wil kritisch boek uit de winkels

De Rabobank eist bij de Haagse dat de gehele oplage van het nieuwe boek ‘De Verpanding’ de schappen uit gaat. De bank is razend dat in het voor Rabo zeer kritische werk medewerkers met naam en toenaam worden genoemd.

In ‘De Verpanding’ schetst Derwort een ontluisterend beeld van Rabobank’s afdeling Bijzonder Beheer, die dealt met ondernemers in financiële nood. Twee kunsthandelaren worden door de bank met allerlei kunstgrepen het vel over de oren getrokken.

Volgens de bank bevat het in enkele duizenden exemplaren gedrukte boek talloze onjuistheden. ,,Maar daar gaat het ons niet eens om,” zegt woordvoerder René Loman. ,,Een kritisch verhaal mag in , maar door onze medewerkers met naam te noemen wordt een duidelijke grens overschreden. In het belang van hun stappen wij daarom naar de rechter.”

In het kort geding dat op 1 april voor de rechtbank Den Haag dient daagt Rabobank uitgeverij Sportliteratuur en stichting Restschuld Eerlijk Delen (Stichting RED) die strijd tegen misstanden in de bancaire wereld. ‘De Verpanding’ is in opdracht van RED is geschreven.

Misstanden

Volgens schrijfster Derwort is het noemen van man en paard een bewuste keuze. ,,Grote probleem met Rabobank en andere is dat niemand verantwoordelijkheid neem voor alle misstanden. Banken beschermen hun personeel en medewerkers verschuilen zich op hun beurt achter het beleid. Zij zeggen slechts opdrachten uit te voeren.”

Derwort zegt Rabobank nadrukkelijk te hebben gevraagd om met medewerkers van de afdeling Bijzonder Beheer te spreken. ,,Dat mocht niet.” Rabobank bevestigt die lezing. ,,Wij willen niet via de media ingaan op individuele gevallen en hebben haar verzoek geweigerd,” aldus woordvoerder Loman.

Mild

Stichting Red, dat 5500 leden claimt te hebben, stelt niet te begrijpen waarom Rabobank naar de rechter gaat. ,,Het verhaal is nog mild opgeschreven,” stelt advocaat Sven Hulleman. Dat vindt Derwort zelf ook. ,,Ik besef terdege dat ik maar één kant van het verhaal heb. Bepaalde zaken heb ik daarom bewust weggelaten.”

De afdeling Bijzonder Beheer van Rabobank ligt de afgelopen tijd overigens vaker onder vuur. Zo trokken kritische tuinders recent in het AD aan de bel omdat Rabobank ze te snel bankroet zou laten gaan. Kritiek kreeg de bank recent daarover ook van burgemeester Sjaak van der Tak van de gemeente Westland.

De Verpanding – Hoe de rabobank op de kunst van haar klanten jaagt (video)

Het boek, geschreven door journaliste Paulien Derwort, is 15-03-2015 gepresenteerd in Den Haag. Ondanks de dreiging met een kort geding door Rabobank.

De acteur George van Houts mocht de eerste exemplaren van het boek overhandigen aan de twee mensen die in het boek hun verhaal vertellen. Van Houts is onder meer producent van het toneelstuk Door De Bank Genomen dat momenteel volle zalen trekt. ,,Ik heb de drukproef gelezen en was verbijsterd over de twee verhalen”, aldus Van Houts, die sprak over een ‘menselijk drama veroorzaakt door het systeem’. De acteur vindt het goed dat de namen van de bankmedewerkers erin staan. Die hebben een eigen verantwoordelijkheid, vindt hij.

Het boek gaat over twee ondernemers in de kunstsector die in de financiële problemen komen. Ze verwachten die samen met Rabobank op te lossen maar de bank heeft een eigen agenda. Een van hen is Wim Koperberg, kunsthandelaar die inmiddels in de schuldsanering zit. De ander is Tessa van Veen, die met haar man de stichting Collectie Hopster Van Goudzwaard heeft. In die stichting is de waardevolle collectie van de Haagse schilder Goudzwaard ondergebracht.

Derwort schreef het boek in opdracht van de stichting Restschuld Eerlijk Delen (RED), met wortels in Emst bij Apeldoorn. De stichting probeert de banken in Nederland aan te spreken op hun zorgplicht, bijvoorbeeld als het gaat om huizenbezitters die bij gedwongen verkoop blijven zitten met een grote restschuld. Derwort heeft Rabobank niet kunnen verleiden tot een inhoudelijke reactie. Ze heeft van de gedupeerden het volledige dossier gekregen.

De bank stelt dat het boek een onjuiste voorstelling van zaken geeft.

Lees verder via Stop de bankiers.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Grootste datadiefstal ooit: Gegevens AIVD zouden zijn gestolen bij datadiefstal

Crisis? Bestuurders grote ondernemingen graaiden 36,6% meer in 2014