in ,

Regeringspartijen zien geen reden om zaak ‘oorlogsgoud’ te heropenen

20a1c253382998482dbf84 640 goud1

Regeringspartijen VVD en PvdA zien geen aanleiding om de zaak over het Nederlandse geroofde oorlogsgoud dat in Zwitserse handen is, opnieuw te bekijken.

Dat laten de partijen desgevraagd aan NU.nl weten.

“Daar zijn al afspraken over gemaakt, ik zie geen aanleiding om daar nu weer iets mee te doen”, zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.

Ook VVD’er Mark Harbers ziet er niets in om opnieuw aandacht te schenken aan dit vraagstuk. “Je moet reëel zijn. Zowel juridisch als volkenrechtelijk is er geen basis waarop we dat goud terug kunnen krijgen.”

Het CDA wil van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) weten of hij de zaak weer wil bekijken en oppert om met vooraanstaande juristen te onderzoeken of hij eerder gesloten akkoorden hierover kan openbreken.

Nazi’s

Nederlands goud werd in 1940 naar het buitenland verscheept uit angst dat de nazi’s het zouden innemen, dat is voor een deel ook gebeurd. Nazi-Duitsland heeft in de Tweede Wereldoorlog 145 ton goud uit de kluizen van De Nederlandsche Bank gestolen en verkocht dat aan neutrale landen zoals Zwitserland. Daarvan is 74 ton nooit teruggekeerd in Nederland.

Op 30 november houdt Zwitserland een referendum waarin de bevolking zich kan uitspreken over de vraag of de centrale bank stopt met de verkoop van Zwitsers goud. Dat zou kunnen betekenen dat Nederland definitief geen aanspraak meer kan maken op het ooit geroofde edelmetaal.

Lees verder via NU.nl.

 

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
9372489687 82a7ee5b29 handsoap1

Antibacteriële zeep wellicht kankerverwekkend

3669052503 551067b6e7 rechtspraak1

120 uur fopstraf voor doodrijden 3 mensen, vader gooit stoel naar rechter