Spaarrente heeft een historisch dieptepunt bereikt. Je krijgt nu nog maar 1,35% rente op je spaargeld. Nog nooit leverde sparen zo weinig op. Wat doe jij met je spaargeld? Zet je het lang vast voor een iets hogere rente? Durf je te beleggen? Geef je alles uit? Of laat je het tandenknarsend op een rekening staan waar het door de inflatie steeds een beetje minder waard wordt? We horen het graag van je!
Europese centrale bank
De reden voor de zoveelste verlaging van de spaarrente is een wijziging bij de europese centrale bank (ECB). Die verlaagde begin juni de rente die banken krijgen als ze hun geld bij de ECB stallen. Als gevolg laten 15 Nederlandse banken hun spaarrente nu ook flink zakken.
Geld vast zetten
Ook geld langer vastzetten loont nauwelijks meer. Bij een vrij opneembare spaarrekening krijg je 1,35%. Als je je geld 1 jaar vast zet krijg je 1,37% rente. Zet je je spaargeld voor 5 jaar vast dan mag je nu blij zijn met 2,10 procent.
Vermogensbelasting
Veel spaarders zijn verbolgen over de vermogensbelasting die ze moeten betalen over hun spaargeld. De belastingdienst gaat bij een vermogen van meer dan € 21.139 per persoon uit van een rendement van 4% op je spaargeld en laat je daar belasting over betalen.
via RTV NH