Er is iets raars aan de hand in de wereld. Naar aanleiding van kunstig gemaakte video-filmpjes op internet trekken legers ten strijde en gaan bommenwerpers bombarderen.
Afgelopen zomer kregen de onthoofdingsfilmpjes van islamitische staat (IS) erg veel aandacht van media en politici.
Veel Westerse regeringen besloten om militaire actie te ondernemen tegen de barbaarse extremisten, die in grote delen van Syrië en Irak vrij spel hebben. De coalitie tegen IS is inmiddels verder aangegroeid en telt inmiddels 22 landen.
Het is erg lang geleden dat er 22 verschillende landen bij een oorlog betrokken waren.
In januari werden twee Japanners (Haruna Yukawa en Kenji Goto) gedood door de moordenaars van Islamitische Staat. Ook deze moorden kregen zeer veel aandacht.
In Japan probeert de regering van premier Abe nu de grondwet, die verbiedt dat Japanse troepen buiten Japans grondgebied aan militaire acties meedoen, op een andere manier uit te leggen. Het doel is dat Japan zich kan aansluiten bij de coalitie tegen IS en de moord op de Japanners kan wreken. In het interview hieronder legt James Corbett uit of dat kans van slagen heeft.
https://www.youtube.com/watch?v=UOsC_CHyGgo
Afgelopen maand sloot jordanië zich al aan bij de coalitie tegen IS, na de moord op de Jordaanse F-16-piloot Muath al-Kasasbeh. En dit weekend besloot de Egyptische regering om aanhangers van IS in Libië te bombarderen nadat een filmpje op internet was verschenen waarin 21 Egyptenaren werden onthoofd.
Het lijkt alsof er elke week nog een land extra in een oorlog verzeild raakt.
Daar komt nog bij dat in Afghanistan, in jemen en in Libië burgeroorlogen woeden en dat een andere groep extremistische moslims, Boko Haram, in Nigeria, Tsjaad, Niger en Kameroen aanslagen pleegt.
Ook in Afrika is er sprake van een oorlog, die zich als een olievlek uitbreidt.
Er zijn wereldwijd nu zoveel landen betrokken bij oorlogen, dat je haast zou denken dat de Derde wereldoorlog is begonnen.