in

Stof in toiletartikelen minder onschuldig dan gedacht

Parabenen – hormoonverstorende stoffen in onder meer shampoos– zijn mogelijk in lagere doses gevaarlijker dan tot nu toe is verondersteld als mensen eraan worden blootgesteld in combinatie met andere hormonaal actieve stoffen.

Dat bleek tijdens een deze week gepresenteerde studie op het jaarlijkse congres van Amerikaanse kankerspecialisten (ASCO).

Parabenen zijn synthetische verbindingen die de hormoonhuishouding kunnen beïnvloeden. Ver van het bed? Niet echt, want parabenen komen als conserveermiddel voor in allerlei toiletartikelen, zoals shampoo, deodorant, zonnebrandcrème, tandpasta, cosmetica en ook in bepaalde medicamenten. Ze staan bekend onder namen als methylparaben, ethylparaben en butylparaben. Het is aangetoond dat ze door de huid het lichaam kunnen binnendringen.

Volgens de Nederlandse Cosmetica Vereniging gaat het om bewezen veilige stoffen die al zo’n 50 jaar worden gebruikt. Een oorzakelijk verband met borstkanker is nooit aangetoond, maar toch werden de twijfels versterkt toen de Britse onderzoeker Philippa Darbre tussen 2005 en 2008 in 99 procent van 160 monsters van borstkankerweefsel van vrouwen ten minste één type parabeen aantrof en in 60 procent van de monsters zelfs vijf soorten.

Lees verder bij de Bron: RD.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Anoniem betalen steeds moeilijker

WTF? Kinderen hebben Alzheimer? En aantal alzheimerpatiënten stijgt explosief