in , ,

TISA: Geheim verdrag over (de)regulering financiële en andere diensten

5270405194 cd6703d2a6 wikileaks1

Wikileaks heeft afgelopen dagen weer een aantal onthullende documenten vrijgegeven. De meest prominente daarvan is de concept onderhandelingstekst van het geheime Trade in Services Agreement (TISA). Hoewel aan de onderhandelingen over dit verdrag meerdere landen deelnemen, is duidelijk dat het vooral aangedreven en ingevuld wordt door de VS en de EU. Er wordt verwacht dat het resultaat ook naadloos overgenomen zal worden in TTIP (het algemene vrijhandelsverdrag tussen de VS en de EU).

Hieronder een integrale vertaling van het persbericht van wikileaks bij de onthulling en samenvattingen van en/of links naar eerste reacties. De onthullingen vestigen overigens ook de aandacht op het feit dat wikileaks-activist Julian Assange al twee jaar opgesloten zit in de Ecuadoraanse ambassade in Londen.

Persbericht – Geheim Verdrag Handel in Diensten (TISA) – Bijlage over Financiële Diensten

Wikileaks 19 juni 2014 (vertaling: globalinfo.nl)

Vandaag heeft WikiLeaks de geheime ontwerptekst vrijgegeven van de bijlage over Financiële Diensten in de de Overeenkomst over Handel in Diensten (TISA), die 50 landen en 68,2% (*1) van de wereldhandel in diensten dekt. De VS en de EU zijn de belangrijkste voorstanders van de overeenkomst, en de auteurs van de meeste gezamenlijke aanpassingen in de tekst, die ook van toepassing is op grensoverschrijdende stromen van gegevens (cross-border data flow). In een kenmerkende anti-transparantie manoeuvre door de partijen, is het ontwerp ingedeeld om niet alleen tijdens de onderhandelingen, maar voor vijf jaar na de inwerkingtreding van TISA geheim te worden houden.

Ondanks de tekortkomingen in het financiële regulering die duidelijk werden tijdens de  wereldwijde financiële crisis van 2007-2008 en de roep om verbetering van de relevante regelgevende structuren (*2), streven voorstanders van TISA naar verdere deregulering van de mondiale markten voor financiële diensten. De ontwerp-bijlage over Financiële Diensten stelt de regels vast die de expansie van financiële multinationals zou ondersteunen – die hun hoofdkantoor voornamelijk in New York, Londen, Parijs en Frankfurt hebben – naar andere landen door te voorkomen dat er regulerende barrières opgeworpen zouden kunnen worden. De uitgelekte ontwerptekst toont ook aan dat de VS bijzonder enthousiast is over het stimuleren van grensoverschrijdende gegevensstromen, hetgeen de onbeperkte uitwisseling van persoonlijke en financiële gegevens mogelijk zou maken.

TISA onderhandelingen vinden momenteel plaats buiten het kader van de Algemene Overeenkomst inzake de Handel in Diensten (GATS) en de World Trade Organization (WTO). De overeenkomst wordt echter zodanig gemaakt om compatibel met GATS te zijn, zodat een kritische massa van deelnemers in staat zal zijn om in de toekomst de resterende leden van de WTO onder druk te zetten om zich bij het verdrag te scharen. Opvallend afwezig in de 50 landen die bij de onderhandelingen betrokken zijn, zijn de BRICS-landen Brazilië, Rusland, India en China. Het exclusieve karakter van TISA zal hun positie in toekomstige onderhandelingen over diensten verzwakken.

De ontwerp-tekst is afkomstig van onderhandelingsronde in april 2014. De zesde ronde sinds de eerste plaatsvond in april 2013 De volgende onderhandelingsronde vindt plaats op 23-27 juni in Genève,

Lees de rest via TISA: Geheim verdrag over (de)regulering financiële en andere diensten.

Photo by Fish Gravy cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1450513463 92abf89916 pesticides1

Bewezen: blootstelling aan pesticiden vergroot de kans op autisme

6493477205 ef662113c5 armoede1

Gemeente mag extraatje van jawel 100 euro minima niet weigeren