in ,

Uw medische gegevens zijn door corona nog steeds zonder juridische basis opengesteld

De -opt-in waarmee de medische gegevens van ruim acht miljoen Nederlanders zijn opengesteld is nog altijd zonder juridische basis, terwijl de dit wel nodig vindt, zo heeft minister Van Ark van Medische Zorg in een brief aan de laten weten.

De acht miljoen Nederlanders om wie het gaat hadden nog geen keuze gemaakt of ze hun medisch via het Landelijk Schakelpunt (LSP) voor zorgverleners toegankelijk willen maken.

Om de huisartsgegevens van deze groep toch te kunnen raadplegen werd de ‘corona opt-in‘ bedacht. Daardoor zijn de huisartsgegevens van ruim acht miljoen Nederlanders nu wel op de huisartsenpost of spoedeisende hulp via het LSP beschikbaar.

Voordat de dossiers door zorgverleners worden geraadpleegd moet de patiënt, als die hiertoe in staat is, nog wel mondeling toestemming geven.

Het gaat hier om een tijdelijke maatregel waarvan de noodzaak en proportionaliteit voortdurend worden getoetst, aldus Van Ark. Zo is de Autoriteit Persoonsgegevens inmiddels aan het kijken of de maatregel mag worden voortgezet.

De privacytoezichthouder had eerder al laten weten dat de corona-opt-in over een juridische basis moet beschikken. Iets dat nog altijd ontbreekt……

Lees verder bij de bron: Privacynieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

‘Er ligt hier op de IC geen één coronapatiënt’

Het Amerikaanse RIVM biedt haar verontschuldiging aan, wat liegen ze ons nog meer voor?