in ,

Valutacrisis in Turkije kan tot internationale crisis leiden

1024px President Donald J. Trump and President Recep Tayyip ErdoC49Fan of Turkey at the United Nations General Assembly 367470627

De valutacrisis in Turkije is nog niet ten einde. De Turkse Lira verliest maandag 12 augustus nog maar eens zo’n 10% tegenover de Amerikaanse dollar en is op een nieuw dieptepunt beland na de vrije val van afgelopen week. In een jaar tijd heeft de Turkse valuta reeds 67% in waarde verloren. De waarde van de lira ten opzichte van de dollar en de euro blijft maar dalen, ondanks nieuwe maatregelen van de centrale bank en de bemoedigende woorden van Erdogan. Inmiddels krijg je voor 1 euro inmiddels bijna 8 turkse lira. Begin van het jaar was dat nog rond de 4,5.

Waar is het begonnen?

Het is allemaal begonnen met de arrestatie van de Amerikaanse dominee Andrew Bronson in oktober 2016 in de nasleep van de coup tegen president Erdogan. Bronson wordt ervan beschuldigd hieraan meegewerkt te hebben. De tenlastelegging van spionage en terrorisme kan tot een veroordeling tot 35 jaar cel leiden.  De VS drongen herhaaldelijk aan op vrijlating en gingen tot sancties over.

De tegenreactie van Turkije liet niet lang op zich wachten. Een en ander kan ernstige repercussies hebben voor aandelenbeurzen, de internationale economie en zelfs de wereldvrede (voor zover die al bestaat natuurlijk). Ondertussen heersen geopoitieke spanningen, staan de beurzen in het rood en heerst internationaal onzekerheid  over een escalatie van het conflict.

1024px President Donald J. Trump and President Recep Tayyip ErdoC49Fan of Turkey at the United Nations General Assembly 367470627

via Wikimedia Commons

Turkije versus Amerika

Voor de mislukte staatsgreep in Turkije in oktober 2016 acht president Erdogan de invloedrijke denker en geestelijke Fethullah Gülen verantwoordelijk. Deze verblijft sinds 1999 in de Verenigde Staten en wijst elke verantwoordelijkheid af. Toch verzocht Turkije om zijn uitlevering, wat niet ingewilligd werd. Toen begon de relatie tussen beide landen reeds te verzuren. Sindsdien staan twee machtige mannen, president en heerser in hun eigen territorium maar ook ver daarbuiten, in een patstelling tegenover mekaar.

De VS bevrozen reeds de activa van de Turkse ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie voor hun rol in de arrestatie van de dominee. Plus dreigen zij ermee de importheffingen op Turks aluminium en staal te verdubbelen . De veel goedkopere lira doet de inflatie in Turkije (momenteel reeds 16 %) ondertussen fors oplopen. Heel wat producten worden duurder voor de eigen bevolking, wat tot sociale onrust kan leiden. De laatste jaren ging het Turkije economisch voor de wind en kon president Erdogan zijn populariteit verzilveren tot een alleenheerschappij. Alleen de (officieel kleine) oppositie lijkt nog te malen om het verlies van pers- en andere vrijheden. Op kritiek op het regime staan zware straffen.

Valutacrisis in Turkije: Gevolgen voor banken

De euro is ondertussen eveneens gedaald tegenover de dollar en in de bankensector heerst vrees voor de blootstelling aan Turkse kredieten en investeringen. Zo heeft de Spaanse bank BBVA de grootste exposure aan Turkije. Maar ‘onze’ ING heeft ook gewoon een flinke blottstellinge van €15 miljard in Turkije. Het aandeel INg moest sinds vorige week al bijna 8% inleveren, zoals ook veel andere bankaandelen in Europa. Niemand weet precies wat voor exacte gevolgen een verdere escalatie van de valutacrisis in turkije voor effect heeft op de bankbalansen.

 

Afbeelding weergeven op Twitter

 

Valutacrisis in Turkije: Gevolgen voor Europa

Hier

 kunt u een podcast beluisteren over de gespannen politieke situatie. Onder meer Amerika-deskundige Willem Post gaat in op de gevolgen van het getouwtrek tussen Trump en Erdogan. ‘Waarom dit een klap is voor de Turkse economie’ en zelfs ‘een gevaar kan zijn voor de rest van de wereld’.

Één van de gevolgen van het conflict – buiten een Europese en zelfs internationale bankencrisis – zou wel eens kunnen worden dat Turkije politiek meer gaat aanleunen tegen China en Rusland.

https://youtu.be/p8R8mr6j2T8

Wat nu al gebeurt is dat Turkije onder Erdogan zich inkapselt. “Zij hebben dollars, wij hebben Allah”, luidt het uit de mond van de president, en “Wij buigen voor niemand”. Ondertussen roept hij zijn landgenoten op hun dollars en goud om te wisselen in lira’s, om de munt te ondersteunen Tevens waarschuwt Erdogan: er is altijd nog een plan B en C.

Het is zeer interessant om te gaan meemaken welke kant deze valutacrisis in Turkije zal opgaan. Goldman Sachs komt in ieder geval al met en waarschuwing:

Further lira depreciation to 7.1 would erode all of Turkey’s banks’ excess capital.

Within the current backdrop, we view banks as being vulnerable to Turkish Lira depreciation given that it impacts:

(1) capital levels due to a meaningful portion of FC assets, which increase RWAs in local currency terms on Turkish Lira depreciation,

(2) asset quality and cost of risk, as Turkish Lira volatility can put stress on borrowers’ ability to repay as well as underlying collateral values. Moreover, Lira depreciation leads to higher provisioning requirements for FC NPLs, though banks are hedging this risk and can offset the impact through trading income.

The CET 1 ratio for Turkish banks under our coverage is around 13.2% on average on a bank-only basis and 12.2% on a consolidated basis, vs. 8%-9% fully-phased in requirement. We calculate that every 10% Lira depreciation impacts bank’s capital by c.50bp on average. Indeed, 14% Lira depreciation in 2Q18 took away around 80bp off bank’s CET 1 ratios. We estimate that the c.12% depreciation of the Turkish lira since June 30, 2018 would further reduce capital by c.60bp on average (pre internal capital generation and any management action). (via Zeroghedge)

Lees ook eens verder bij de bron: Biflatie.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
33906569393 47f12de8da sweden people

Wordt Zweden als eerste islamitisch?

ed3db40929f51c3e81584d04ee44408be272e1d11bb718419cf8 640 google

Google gaat permanent je gangen na, ook als je dat niet wilt …. maar zo zet je het echt uit