in

Vrij onbekende BlackRock, grootste belegger in AEX-index

1a8062cf1d0fb29c53c255cf 640 blackrock money1

De Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock is met een belang van 17 miljard euro de grootste belegger in de AEX, de index van grootste beursgenoteerde bedrijven in Amsterdam. BlackRock belegt hierin twee keer zo veel als de nummer twee, het Amerikaanse Capital Group.

Pas op de achtste plaats van institutionele investeerders in de AEX komt een Nederlands bedrijf, ING.

Dat blijkt uit een analyse van de eigendomsverhoudingen door deze krant. Bij nagenoeg alle 25 AEX-bedrijven behoort BlackRock tot de tien belangrijkste investeerders. Gemiddeld bezit deze belegger namens haar klanten zo’n 3 tot 6 procent van de aandelen.

Waarschijnlijk zal BlackRock in Nederland de komende jaren alleen maar groter worden, gezien de financiële problemen van veel kleine pensioenfondsen. Als zij bezwijken, wordt het pensioengeld dat zij beheren ondergebracht bij grotere fondsen. Een deel daarvan zullen die grotere pensioenfondsen weer laten beleggen via BlackRock.

De enorme omvang van BlackRock, ook wereldwijd de grootste belegger, baart sommige deskundigen zorgen. (bron)

Moet u bang zijn voor BlackRock?

BlackRock. Misschien iets bekender dan dat een na grootste bedrijf van Nederland dat niemand kent, want er zijn wel eens Kamervragen over gesteld. En bovendien is Erik de Vlieger ze al een tijdje op het spoor. Voor wie het niet weet: BlackRock is de grootste assetmanager van de wereld met $4,1 biljoen vermogen onder beheer. Da’s veel. Ongeveer net zoveel als alle privaty equity- en hedgefondsen bij elkaar. Ze bedienen iedereen: van grote institutionele beleggers tot ‘mom-and-pop investors’. Ze hebben honderden verschillende fondsen, veelal goedkope trackers (iShares is een bekende). BlackRock heeft via zijn fondsen aanzienlijke belangen in de grootste bedrijven van de wereld. Hmm eng dus, want te machtig en too big to fail? In de VS gaan er al geluiden op om BlackRock als SIFI aan te merken waardoor het onder de toezichthouders zou vallen. The Economist wijdt er deze week een commentaar en een interessante ‘briefing‘ aan (en een cover met een heel knap gevonden visualisatie van een enorme zwarte rots). The Economist denkt dat het met het systeemrisico van BlackRock wel meevalt. BlackRock belegt immers geld van cliënten, niet eigen of geleend geld. Als het slecht gaat, balen de cliënten maar BlackRock zelf gaat er niet meteen aan onderdoor. Interessanter – en potentieel ‘gevaarlijker’ – dan het vermogensbeheer van BlackRock is Aladdin, het risicomanagementplatform van BlackRock. (meer hier)

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
502b93fcbce4ae6f7907d67f 640 no internet eplorer1

Internetbankieren : gebruik geen Internet Explorer

11173083236 1574efd61b burgerlijke vrijheden1

Waarom de mensen in het Westen langzaam maar zeker burgerlijke vrijheden verliezen