in ,

‘Waarom beginnen we geen hypotheekstaking? Gewoon niet meer betalen’

8592032486 8bb4501e39 hypotheek1

Zondag gaat de derde theatervoorstelling in de serie van De Verleiders in première: Door De Bank Genomen. Waar de vastgoedjongens er in de eerste voorstelling (De casanova’s van de vastgoedfraude) nog genadig van af kwamen, kunnen de banken nu niet meer op nuance rekenen van theatermaker en acteur op oorlogspad: George van Houts. ‘Dit systeem is rot. Ik zit te spelen met de gedachte om op te roepen tot een hypotheekstaking, om de banken te dwingen tot een fundamentele discussie.’

Van Houts vertelt bij binnenkomst op de redactie van Follow the Money met een zekere bravoure over de reacties van bankiers na afloop van de try-outs. ‘Medewerkers van een lokale bank stonden na afloop wit weggetrokken in de foyer. Een bankier die de gewaagde beslissing had genomen om zijn klanten uit te nodigen om samen naar de voorstelling te gaan, stamelde na afloop “maar over de vastgoedfraude waren jullie nog zo genuanceerd”. En een bankier moest met een ambulance worden afgevoerd, al weet ik natuurlijk niet wat daar precies de oorzaak van was.’

‘Ik ben in alle financiële valkuilen gestapt’

Zonder bravoure, maar ook zonder gêne, vertelt Van Houts over alle financiële valkuilen waar hij zelf in is gestapt. ‘Woekerpolissen, een te hoge hypotheek, denken dat de bomen tot in de hemel groeien.’ Rond het begin van de financiële crisis begon het hem te dagen in wat voor moeras hij zichzelf had gewerkt. ‘Ik dacht: verrek, ik zit veel te hoog met alles, hoe moet ik dat volhouden? Mijn eigen naïviteit verbaasde me, dat ik als hoogopgeleide intellectueel overal met boter en suiker ben ingetrapt. Dat was de persoonlijke fascinatie met het onderwerp. En daarbij was er de bredere belangstelling: hoe zit het met onze zakelijke moraal, met onze financiële hygiëne?’

Naast de symbolische oproep om ‘de klinkers uit de straten te halen en naar de Zuidas op te rukken’, speelt de activistische theatermaker met een ander idee. ‘We moeten nog in première, maar ik zit er aan te denken om op te roepen tot een hypotheekstaking vanaf april 2015. Wie durft doet mee, allemaal stoppen met je hypotheek betalen: kijken wat er gebeurt,’ zegt Van Houts glunderend. ‘Ik heb het zelf al drie maanden geprobeerd. Mijn hypotheek liep uit mijn rijke tijd nog bij Van Lanschot. Zij zijn als ongelofelijk arrogante klootzakken met mij omgegaan. Toen mijn vrouw anderhalf jaar geleden overleed, zijn ze een halfjaar lang de levensverzekeringspenningen kwijtgeweest. In juli had Nationale Nederlanden het overgemaakt, maar pas in januari had Van Lanschot het gevonden.’

Dat incident met de deftige bank was voor Van Houts het moment om de hypotheekbetalingen stop te zetten. ‘Ik dacht, laten we eens kijken wat er gebeurt. Maar ik ben natuurlijk geen doorsnee voorbeeld. Ze wisten bij Van Lanschot dat ik een voorstelling wilde maken over de banken. Ze hebben me drie jaar lang als stront behandeld, maar nu gingen opeens alle deuren voor me open.’

Van Houts hoopt met een hypotheekstaking de banken op een gevoelig punt te raken. ‘Ik gebruik vaak het voorbeeld van Shell en de Brent Spar. Ik denk dat een kopersstaking het enige is waar grote concerns echt bang voor zijn. Als we met honderd mensen stoppen, heeft het geen zin, maar als tienduizend mensen hun hypotheek niet meer betalen…’

Lees verder via Follow the Money.

Foto via internethdcmedia

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
e55f6504d8180a7a28d10b8b 640 parkeren1

Belastingdienst gaat parkeren op het werk belasten

4103937860 aa11ed9c7e politie piet1

De samenleving is kapotstuk: Zwarte Pieten bewapend bij intocht Sinterklaas