in , , ,

Waarom negeren de media onthullende overheidsdocumenten over Syrië?

De doorgewinterde oorlogsjournalist Patrick Cockburn stelde onlangs dat er ongekend veel gefabriceerd nieuws wordt verspreid over de oorlog in .

Professor Piers Robinson van de Universiteit van Sheffield is het met hem eens. Hij zegt dat er nu misschien zelfs wel meer wordt verspreid over Syrië dan in 2003 over de Irakoorlog.

Gelekte overheidsdocumenten worden vaak gezien als de perfecte journalistieke bron. Ze bieden een inkijkje in wat de machthebbers achter gesloten deuren doen en zeggen.

Tegenovergestelde

Toch worden deze documenten vaak snel weer vergeten.

Journalisten hebben herhaaldelijk gezegd dat de , zoals afgelopen jaar bijvoorbeeld in The Guardian werd vermeld, ‘zich afzijdig heeft gehouden van het Syrische conflict'.

Een gelekte geluidsopname van een ontmoeting tussen oud-minister John Kerry en Syrische oppositiefiguren onthult dat het tegenovergestelde waar is.

Problemen

Op een gegeven moment zegt Kerry tegen één van zijn medewerkers: “We hebben een uitzonderlijke hoeveelheid wapens gestuurd, of niet soms?”

De medewerker reageert instemmend: “De gewapende groepen in Syrië krijgen veel steun.”

In 2013 bevestigde oud-minister Hillary Clinton tijdens een bijeenkomst van het Jewish United Fund (JUF) dat de VS en Saoedi-Arabië ‘en anderen grote hoeveelheden wapens verschepen, en helemaal niet naar mensen waarvan we denken dat ze gematigd zijn, om in de toekomst problemen te veroorzaken'.

Strookt niet

De gelekte informatie strookt niet met het geschetste beeld dat het Westen goed bedoelde intenties heeft.

Het bewijs laat zien dat de VS een ‘buitengewoon grote hoeveelheid' wapens heeft gestuurd naar gewapende opstandelingen in Syrië.

Ze deden dit terwijl ze wisten dat het sturen van wapens zou leiden tot ‘een escalatie van het conflict'.

Extremisten

De VS weet bovendien dat bondgenoot Saoedi-Arabië en andere Golfstaten extremisten steunen in Syrië.

Uit de lekken wordt duidelijk dat de ‘oorlog tegen terrorisme' die het Westen sinds 2001 zou hebben gevoerd, helemaal niet is bedoeld tegen het terrorisme.

Ondergesneeuwd

Ze zouden overal op de voorpagina moeten staan en gevolgd moeten worden door uitvoerige onderzoeken en honderden commentaren over de leugens en hypocrisie van westerse overheden.

In plaats daarvan worden ze genegeerd en raken ze ondergesneeuwd door het effectieve web van propaganda.

[AlterNet]

Lees de rest verder bij de Bron: Time2Wakeup!


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Iedereen verdacht: Tweede Kamer kiest helaas voor sleepnet, wie stemde wat?

Rutte II, tijd om te vallen? Benoeming Fred Teeven bij RvS uitgesteld & Rutte weer eens ter verantwoording geroepen