in , ,

Welke route leggen ANPR-gegevens af?

De wil bij gaan houden wie waar wanneer rijdt. Een wetsvoorstel daarvoor ligt nu in de Eerste Kamer. Het gaat om de toepassing van technologie waarbij foto’s van passerende auto’s worden gemaakt en speciale software geautomatiseerd kentekens herkent. Als de wet aangenomen wordt, mogen de gegevens vier weken bewaard worden – ook van automobilisten die niets op hun kerfstok hebben.

Deze controversiële wet bouwt opnieuw een systeem waarbij gegevens over hoofdzakelijk onschuldige burgers langdurig worden bewaard. Zo’n nieuwe en indringende bevoegdheid vereist een hele goede rechtvaardiging – die vooralsnog ontbreekt. Voor Bits of Freedom probeerde ik de potentiële verspreiding van de geregistreerde gegevens helder te krijgen.

Uit mijn onderzoek bleek al snel dat de zogenoemde passagegegevens op verschillende manieren bij andere overheidsinstanties in binnen- en buitenland terecht kunnen komen. Toegang krijgen in ieder geval de politie, de Koninklijke Marechaussee en de geheime diensten. De minister van Veiligheid en kan echter op een later moment andere instanties toevoegen. Zo blijkt dat bijzondere opsporingsdiensten zoals de FIOD en de AIV ook worden toegevoegd.

Omdat dit geregeld wordt in een zogenaamde “algemene maatregel van bestuur” gaan toekomstige uitbreidingen buiten de controle van het parlement om. Ook wordt elkaar een nieuw cameraplan opgesteld, waarin is vastgelegd waar precies ’s worden opgehangen. Het zou verrassen als die lijst van locaties niet jaarlijks wordt uitgebreid.

Een andere belangrijke route voor gegevensverstrekking betreft de Nederlandse geheime diensten, de en de MIVD. Zij krijgen ook toegang tot de vastgelegde gegevens. Dit is belangrijk, want wanneer de gegevens eenmaal in handen van deze diensten zijn, kunnen zij die informatie weer delen met buitenlandse geheime diensten. Eerder achtte de toezichthouder CTIVD het verstrekken van gegevens aan buitenlandse diensten problematisch omdat er nauwelijks waarborgen zijn opgenomen in de wet. De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten stelt enkel dat informatie mag worden uitgewisseld zolang de belangen niet ‘onverenigbaar’ zijn.

Als de Eerste Kamer het wetsvoorstel aanneemt, is ze akkoord gegaan met een wet waarbij de verspreiding van de geregistreerde gegevens niet op voorhand vast staat. En omdat ook het cameraplan elk jaar bijgesteld kan worden, is nu ook niet helder hoe groot het netwerk van camera’s over een paar jaar zal zijn. Die helderheid zou er wel al moeten zijn, omdat de Eerste Kamer gevraagd wordt akkoord te gaan met een voorstel voor een maatregel waarbij op grote schaal gegevens over hoofdzakelijk onschuldige burgers worden vastgelegd.

Alles bij de bron; BitsofFreedom

Lees ook eens verder bij de Bron: Welke route leggen ANPR-gegevens af?


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Klaar Wakker
3 jaren geleden

Prachtig dat de politie de samenleving veiliger wil maken en vrij van criminelen. Maar laten we dan wel de trap van boven af schoonmaken. Groot voordeel is dat bij deze operatie zeer veel geld vrij komt. Want een kleine groep kleiner dan 5 % bezit meer dan 95 % van alle aardse goederen. En dat is niet verkregen door hard werken … Tweede voordeel is dat we weten wie deze criminelen zijn. Daar zijn helemaal geen camera’s boven de weg voor nodig en dure IT systemen. De methode is heel eenvoudig: volg het grote geld !!!! Kan in een simpel spread sheet.
Zoals de Rothschilds, de Bushes, de Clintons, de banken en de multinationals. En kijk dan ook eens naar de politici die gekocht worden (zoals Blair etc). En sluit vooral Rutte CS niet onmiddellijk uit.
Het mooie van deze aanpak is ook nog eens dat de politie gerespecteerd wordt door de burgers in plaats van veracht. Want daar gaat het de laatste jaren wel heel erg fout.

Serm
3 jaren geleden

De Nederlandse “RECHT” Stasi Staat ‘deugt voor geen flikker -tussen al die administratieve kk Poten -en bewezen kinder verkrachters op Justttie.

Hoe de wapenindustrie het Europees defensiebeleid kaapt

Regeerakkoord Rutte III vertraagt groei en kost banen