in , , ,

Zakkenvullende ex-EU-politici overspoelen lobbycircuit grote multinationals

4644968977 3235c2bf00 neelie kroes

Veel voormalige politici die actief waren in EU-instellingen zijn voor lobbyorganisaties gaan werken.

Uit onderzoek naar de loopbaan van 512 ex-politici blijkt dat ruim de helft van de oud-EU-commissarissen en bijna een op de drie oud-leden van het Europees Parlement die stap hebben gemaakt.

Dat schrijft lobbywaakhond Transparency International EU dinsdag in een rapport over de ‘draaideuren’ tussen het bedrijfsleven en EU-instellingen. Zo was de helft van de lobbyisten van Google werkzaam bij de EU.

En 26 Europarlementariërs die het parlement in 2014 verlieten, werken nu als lobbyconsultant in Brussel.

TI pleit voor regels die belangenconflicten voorkomen en een sterke ethisch toezichthouder, die zoals in Canada en Frankrijk sancties kan opleggen. Ook zou er snel een ‘afkoelingsperiode’ moeten komen voor EU-parlementariërs.

Lakse ethische regels tasten het vertrouwen in de EU-instellingen aan, stelt de organisatie met een verwijzing naar de vorige voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso. Die werkt tot ongenoegen van velen inmiddels bij de Amerikaanse bank Goldman Sachs.

Integriteit en transparantie zijn noodzakelijk als de EU zich wil verdedigen tegen ,,nationalistische en populistische krachten’’, aldus TI.

SP-Europarlementariër Dennis de Jong wil een snel einde aan de Brusselse ‘baantjesfabrieken voor het establishment’. Hij komt binnenkort met voorstellen over afkoelingsperiodes en integriteit.

,,Ik krijg een misselijk gevoel bij collega’s die nu nog in het Europees Parlement het algemeen belang zeggen te verdedigen en na afloop van hun termijn gauw als lobbyist verdergaan.”

Lees verder bij de Bron: Europa Nu

Photo by Cea. cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
25adda8db86b32c4 640 euro

Geldontwaarding in rap tempo: Inflatie in eurozone loopt op, leven in EU steeds duurder

5225230208 7b80b52b75 psycho 720x340

Wereldwijd wordt de kinderbescherming als instrument gebruikt om mensenrechten te schenden