in

’20-plusser kan een goed pensioen wel vergeten’

ddeb25243da66eed2c06dd46 640 pensioen e14190669577921

Niemand boven de 20 krijgt ooit nog een volledig geïndexeerd pensioen als het kabinet zijn strengere pensioenregels doorzet. De ouderenorganisaties dreigen met de Europese rechter en eisen dat het parlement de maandag geplande behandeling opschort.

‘Doe. Het. Niet.’ Oud-staatssecretaris Martin van Rooijen, voorman van 3 miljoen gepensioneerden, doet nog een laatste poging politiek Den Haag wakker te schudden. Strengere pensioenregels zijn economisch rampzalig en totaal onnodig, stelt hij.

‘Het pensioenstelsel werkt, de fondsen hebben de crisis juist glansrijk doorstaan. Natuurlijk zijn er fondsen met problemen, maar hun totale vermogen is afgelopen decennium van 500 naar 1200 miljard gestegen. De kassen lopen over.’

Hogere buffers

Toch wil het kabinet dat pensioenfondsen veel hogere buffers aanleggen om een nieuwe crisis te doorstaan. Stapelen van zekerheden, noemt Van Rooijen dat. Volgens de nieuwe regels mogen ze pas later beginnen de gestegen prijzen te compenseren (bij een dekkingsgraad van 110 in plaats van 105 procent).

Volledige prijscompensatie mag pas vanaf 130 tot 140 procent, tegen 125 nu. ‘Voor de leek lijkt 5 procent verschil weinig, maar het kost de fondsen 60 miljard. Zelfs bij een hogere rente en stijgende aandelenkoersen krijgen werknemers de komende 20 jaar geen volle indexering. Bovenop de acht jaar hiervoor waarin dat ook niet het geval was.’

‘Werkenden de klos’

Dat treft ouderen, maar juist óók jongeren. ‘Alle werkenden boven de 20, ook mijn drie kinderen, zijn de klos. Het duurt 80 jaar voordat de achterstand, opgelopen door niet-indexering, weer is ingehaald. Geen 20-plusser krijgt ooit nog een volledig geïndexeerd pensioen, tenzij hij heel gezond is; dan misschien op zijn 101ste net nog een jaartje.’

Van Rooijen toont berekeningen van de Pensioenfederatie: ‘Wij baseren ons op spijkerharde cijfers. Deze strengere regels dreigen ons pensioenstelsel, het beste ter wereld, onherstelbaar te beschadigen.’ Bovendien zijn de sociale partners nergens bij betrokken. De organisaties vragen zich af of dit volgens Europese regels wel kan – het kabinet heeft dat niet onderzocht – en dreigen zo nodig met het Hof in Luxemburg.

Lees verder via AD.nl.

 

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5cfd0df128ab0196e73ef20a 640 wetten1

De politiek doet niet aan feiten en dus krijgen we steeds meer onnozele wetten en regels

8159257182 bdfd75140a minister schippers1

’Inperking vrije artsenkeuze mag niet van Brussel’ maar via achterdeur allemaal de sjaak