in , ,

3 dingen die vlak voor de crisis van 2008 zijn gebeurd, gebeuren nu weer in Amerika

recession
Mediamodifier / Pixabay

Onroerend goed, olie en de werkgelegenheidscijfers vertellen ons allemaal hetzelfde, en dat is echt slecht nieuws voor de Amerikaanse economie. Het lijkt er echt op dat de economische activiteit aanzienlijk vertraagt , maar net als in 2008 willen degenen die ter zaken doen, de realiteit waar we voor staan niet toegeven.

Destijds benadrukte Fed-voorzitter Ben Bernanke dat de Amerikaanse economie niet in een recessie belandde en we later vernamen dat er al een recessie was begonnen toen hij die verklaring aflegde.

En zoals je aan het einde van dit artikel zult zien, zegt de huidige Fed-voorzitter Jerome Powell dat hij “erg blij” is met hoe de Amerikaanse economie presteert, maar hij zou niet zo blij moeten zijn.

Tekenen van problemen zijn overal, en we hebben net een aantal stukjes verontrustend nieuws gekregen.

Dankzij agressieve renteverhogingen door de Federal Reserve is het gemiddelde tarief op een 30-jarige hypotheek nu ongeveer 4,8 procent. Net als in 2008, is dat de woningmarkt aan het doden en het heeft ons op de afgrond van een andere meltdown in onroerend goed.

En sommige van de markten die ooit de populairste in het hele land waren, lopen voorop. Kijk bijvoorbeeld eens wat er gebeurt in Manhattan …

In het derde kwartaal bedroeg de mediane prijs voor een Manhattan-huis met één slaapkamer $ 815.000, een daling van 4% ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Het omzetvolume daalde met 12,7%.

Natuurlijk is het nog erger aan het hoge eind van de markt. Sommige herenhuizen in Manhattan verkopen voor miljoenen dollars minder dan waarvoor ze oorspronkelijk werden vermeld.

Jammer genoeg is Manhattan verre van alleen. In afwachting van huizenverkopen zijn er overal in het land. In oktober daalde de Amerikaanse thuisuitverkoop met 4,6 procent op jaarbasis en dat was de tiende maand op rij dat we een daling zagen …

Hoop was hoog voor een rebound (na verzwakking van de thuismarkt), maar dat werd onderuit gehaald, omdat in afwachting van de huizenverkopen in oktober 2,6 miljoen MoM in onderbrak (ruim onder de verwachte 0,5% MoM-bounce).

Bovendien daalde de afwachting van thuisverkopen met 4,6% op jaarbasis – de tiende opeenvolgende maand met jaarlijkse dalingen …

Als er 10 maanden achtereen iets gebeurt, denk ik dat je gerust kunt stellen dat er een trend is begonnen.

De verkoop van nieuwe woningen blijft ook kelderen . Sterker nog, we waren net getuige van een daling van 12 procent op jaarbasis voor de verkoop van nieuwe eengezinswoningen vorige maand …

De verkoop van nieuwe eengezinswoningen daalde in oktober met 12% ten opzichte van een jaar geleden, tot een seizoen gezuiverd jaarlijks tarief van 544.000 huizen, volgens schattingen.

Met een inventaris van nieuwe huizen te koop op 336.000 (gecorrigeerd voor seizoeninvloeden), steeg het aanbod tegen het huidige verkooptarief tot 7,4 maanden, vanaf 6,5 maanden voorraad in september en 5,6 maanden aanvoer een jaar geleden.

Als dit allemaal griezelig lijkt op 2008, komt dat omdat het akelig veel lijkt op wat er net vóór en tijdens de laatste financiële crisis gebeurde.

Tot nu toe konden de economische optimisten in elk geval wijzen op de werkgelegenheidscijfers als reden voor hoop, maar niet meer.

In feite zijn de eerste claims voor werkloosheidsuitkeringen nu drie weken op rij gestegen …

Het aantal Amerikanen dat aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen indient, steeg vorige week naar zes maanden, waardoor bezorgdheid ontstond dat de arbeidsmarkt zou vertragen.

Aanvankelijke claims voor werkloosheidsuitkeringen in de staat stegen met 10.000 naar een seizoensgezuiverde 234.000 voor de week die eindigde op 24 november, het hoogste niveau sinds medio mei, zei het ministerie van Arbeid op donderdag. Claims zijn nu gestegen voor drie opeenvolgende weken.

Dit is ook vergelijkbaar met wat we in 2008 hebben meegemaakt. Banenaanbod begon te slinken en toen de crisis volledig uitbrak, was er een lawine van banenverlies.

En net zoals 10 jaar geleden beginnen we veel grote bedrijven te zien die beginnen met grote ontslaggolven aan te kondigen.

General Motors maakte president Trump erg van streek toen ze aankondigden dat ze vlak voor de vakantie 14.000 banen aan het verminderen waren , maar GM is nog lang niet alleen.

Voor een lijst van enkele van de grote bedrijven die zojuist ontslagen hebben aangekondigd, zie “Amerikaanse banenverlies versnellen: hier zijn 10 grote bedrijven die banen verslaan of werknemers ontslaan” .

Een derde parallel met 2008 is wat er gebeurt met de olieprijs.

In 2008 schoot de prijs van olie omhoog tot een recordhoogte voordat het snel viel.

Welnu, nu is er iets soortgelijks gebeurd. Eerder dit jaar schoot de prijs van olie omhoog naar $ 76 per vat, maar deze week gleed hij onder de zo belangrijke barrière van $ 50 …

De recente daling van de olieprijs heeft inmiddels meer dan een derde van zijn prijs verloren. Ruwe olie daalde meer dan 1% donderdag tot slechts $ 49,41 per vat. De laatste keer dat olie tot onder de $ 50 sloot, was op 4 oktober 2017. Halverwege de ochtend was de prijs weer boven de $ 51 geklommen.

Bezorgdheid over overaanbod heeft de olieprijzen in een virtuele vrije val gebracht.

Wanneer economen wordt gevraagd waarom de olieprijs daalt, is het belangrijkste antwoord dat zij geven dat de mondiale economische activiteit de reden is.

En dat is zeker het geval. We hebben net geleerd dat het economische vertrouwen in de eurozone voor de elfde maand op rij is afgenomen …

Het vertrouwen in het eurogebied nam af voor een elfde achtereenvolgende maand, waardoor de verwachtingen dat het valutablok herstelt van een scherpe groeivertraging verder afnemen en de plannen van de Europese Centrale Bank om stimulansen te verminderen , bemoeilijken.

Bovendien kregen we net nieuws dat de Zwitserse en Zweedse economieën in het derde kwartaal een negatieve groei hadden.

Het economische nieuws is over de hele linie slecht, en het lijkt onbetwistbaar dat er een wereldwijde economische neergang is begonnen.

Maar de huidige Fed-voorzitter Jerome Powell staat erop dat hij “erg blij is met de toestand van de economie” …

Jerome H. Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, heeft ook een optimistische lijn gevolgd, waarin hij onlangs in Texas verklaarde dat hij ‘erg blij was met de toestand van de economie’.

Dat is gewoon geweldig. Hij kan zo gelukkig zijn als hij wil, en hij kan doorgaan met het verhogen van de rente terwijl hij zijn hoofd in het zand steekt, maar niets zal de economische realiteit veranderen.

Elke Fed-rentecyclus in de geschiedenis is geëindigd in een marktcrash en / of een recessie, en deze keer zal dit niet anders zijn.

De Federal Reserve creëerde de ‘boem’ die we de afgelopen jaren hebben gezien, maar we moeten ze ook verantwoordelijk houden voor de ‘mislukking’ die op het punt staat te gebeuren.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
migration

FvD en PVV strijden met elkaar om als eerste een motie van wantrouwen tegen de regering in te dienen om Marrakesh VN-migratiepact

wifi

Iemand volgen via wifi zoals in station’s en winkelcentra gebeurt is inbreuk op privacy