in , , , , ,

Zijn de huidige opeenhoping van pensioenbende en andere monetaire- en handelsspanningen toeval?

economie 1545952671
geralt / Pixabay

Of de huidige opeenhoping van (pensioen)narigheden en andere monetaire- en handelsspanningen een toeval is, dat denk ik dus niet. Het valt mij op dat momenteel belangrijke financieel-economische problemen dreigen te escaleren. De spanningen lopen op en dat gebeurt op meerdere terreinen.

Escalatie dreigt

Zowel wat betreft geopolitieke spanningen, handelsoorlogen tussen  verschillende continenten, een afzettingsprocedure rondom Trump, de Brexit, de monetaire spanningen onder regie van centrale banken, enzovoorts, enzovoorts. Ik zou denken dat het geen toevallige samenloop van omstandigheden is maar dat het allemaal voortvloeit uit de problematiek vanuit een failliet monetaire systeem.

Kredietberg niet houdbaar

Ons fiat geldsysteem dat wordt gecontroleerd door de centrale banken loopt naar zijn einde. Het is toch volkomen duidelijk? De record hoge schuldenberg, met zijn record lage rentetarieven, is de oorzaak. Zo simpel is dat, met een hogere rente is de kredietberg absoluut niet houdbaar. Hierdoor lopen we vast in ons mondiaal vervlochten monetaire systeem. Schuldenaren zijn bij tegenslag niet meer in staat om af te lossen maar hun schuldpapier staat als vordering op de balans bij de schuldeisers.

Dat zijn de banken, centrale banken, pensioenfondsen en de (grote) beleggers. Onder regie van centrale banken is de (centrale) rente stapsgewijs verlaagd naar nul in een tijdvak van 32 jaar. Niet voor niets worden weer inkoopprogramma’s ingevoerd door centrale banken om wankele banken te ontlasten van slechte leningen enzovoort. Het zijn maatregelen in een paniekfase om een failliet systeem te redden.

Banken als aanjagers van de economie

Het is een bekend gegeven dat de koerswaarde van vooral Europese banken dramatisch zijn gedaald in de laatste 2 a 3 jaar met de Deutsche Bank(DB) voorop. DB is de grootste bank in Europa en daalt al 5 jaar in waarde. Misschien dat hiermee duidelijk wordt waarom de ECB een strak monetair beleid voert om het bankensysteem overeind te houden. Door het opnieuw instellen van hun opkoopprogramma van oud papier(= niet presterende leningen) en hun alsmaar opgedrongen lagere rentetarieven wordt getracht om het huidige monetaire systeem overeind te houden.

Banken vormen daarin de spil en zijn de aanjagers van onze economie door het verstrekken van krediet. Hoe meer krediet, hoe beter voor onze economie, en hoe beter voor hun verdienmodel.

Banken worden agressief

Maar als de ECB al 32 jaar de rente alleen maar verlaagt, dan moeten banken hard werken aan hun verdienmodel om met inlenen van ons spaargeld en door het uit te lenen als krediet nog wat te verdienen. En daarmee beleggers tevreden houden. Wordt al moeilijker gezien de dalende koersen. Op gegeven moment kom je op het punt dat een verdienmodel agressief wordt. Was het ooit zo dat we in het verleden met een gerust hart ons geld naar de bank brachten, nu krijgen we steeds meer twijfel vanwege de nationale (pensioen)discussie inzake verlies op de nationale reserves in de vorm van onze pensioenpotten en spaargelden.

De doorgevoerde rentedaling van de ECB heeft een repressief karakter gekregen en wordt voelbaar in de samenleving.

Pensioenakkoord wankelt

De discussie die vooraf gaat aan de komende pensioenkortingen wordt behoorlijk heftig nu zelfs het pensioenakkoord staat te wankelen. De standpunten van de verschillende partijen, vakbonden, regering en pensioenfondsen, lopen steeds verder uit elkaar. De bal ligt nu bij minister Koolmees  maar die heeft geen zicht op een schot voor open doel. Als je er goed over nadenkt is ons kleine polderlandje in een penibele situatie gemanoeuvreerd door toedoen van de ECB met zijn beleidsmaatregelen die onze spaargelden en pensioenpotten bedreigen.

Oorzaak: het krampachtig vasthouden aan de euro-muntunie die landen met totaal verschillende economische snelheden tot elkaar veroordeelt.

“The Road To Nowhere”

De euro moet namelijk strijd leveren tegenover andere valuta waarbij de dollar als wereldmunt nog altijd een onoverwinnelijke concurrent is. Waarom moeten wij als klein polderlandje zo nodig meedoen in dat valutagevecht tussen mondiale economische grootmachten? Om de VS voor te blijven is in Europa de rente verlaagd. De FED gaat nu ook verlagen omdat de dollar te duur wordt en daarmee hun export. Hierdoor valt de ECB straks in spagaat en zal het inkoopprogramma van “oud papier” drastisch moeten worden opgevoerd om de rente nog verder omlaag(naar negatief) te krijgen. “The Road To Nowhere,” zo luidt het nummer van The Talking Heads: https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=OFgayzZ5KTM

Of anders uitgedrukt, de weg naar het niets. Het einde van een monetair tijdperk. “And we’re not little children, and we know what we want…” zo gaat de songtekst verder. M.a.w.: “wij zijn geen onmondige burgers, we weten wat we willen.”

Indirect gevolg van globalisering

Wij inwoners van een klein EU-lidstaatje willen nu discussie over de gevolgen van de euro die ons pensioenstelsel onder regie van de ECB de afgrond instort. De ondergang door negatieve rentetarieven die pensioenpotten aanvreten en banken aan het wankelen brengen. De discussie zal langzaam duidelijk maken dat de chaos die volgt niet aan ons zelf is te wijten maar wordt opgelegd door beteugelende maatregelen van een instituut van formaat. De ECB die een klein landje ondergeschikt maakt aan de grotere belangen op mondiaal niveau.

Het zijn de gevolgen van de globalisering waardoor een klein land zich heeft verenigd in een unie(EU) om daarmee een machtsblok te vormen tegenover de ‘rest.’

Zijn we bereid de prijs te betalen

De discussie wordt nu of we de prijs die we betalen er voor hebben. Dat onze pensioenen, en ook spaargelden, keihard worden geraakt dringt steeds verder door bij de massa. Duurt even maar dan heb je ook wat. Een discussie van formaat. Een massaal protest tegen wie? Ja, tegen wie, dat is de vraag. De massa zal zich keren tegen de gezamenlijke ondertekenaars van een pensioenakkoord dat nu op losse schroeven is komen te staan. Ik denk dat we de oorzaak toch wat hogerop moeten zoeken. Namelijk het beleid dat de ECB voert om het bankwezen met hun schuldpapier en onze reserves overeind te houden.

Daar waar ons kapitaal ligt wordt nu een deel afgeroomd ten gunste van het bedrijven van mondiale monetaire politiek. Voortvloeiend uit de grootheidswaanzin van een Europese Unie die daarvoor met een eigen muntunie een flinke prijs betaalt. Zijn wij als klein polderlandje bereid die prijs te betalen?

Opzeggen lidmaatschap

De nationale pensioendiscussie zal m.i. een flinke maatschappelijke impact krijgen met mogelijk een roep om een Nexit met de Brexit als angstaanjagend voorbeeld. Bang om er mee te beginnen vanwege de ….

Lees verder bij de bron: Biflatie.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
transgender 1569743680

Vrouwelijke atleten nemen stelling nadat transgenderatleten de sport domineren: ‘We staan ​​voor het einde van de vrouwensport’

5346829113 22015fd16d google1

Privacywaakhond: medische data van honderdduizenden patiënten mogen naar Google