in

80 procent van al het licht in het heelal is zoek

10634525364 72b597522e heelal1

Tachtig procent van al het licht in het heelal is zoek. Dat blijkt uit recente waarnemingen met de Hubble-ruimtetelescoop. Astronomen staan voor een groot raadsel.

David Weinberg van de Ohio State University merkt in The Astrophysical Journal Letters op dat de waterstofbruggen tussen sterrenstelsels niet oplichten zoals verwacht. “Ze lichten juist te veel op en we kunnen noch het licht, noch de bron waar het licht vandaan komt zien,” zei hij.

Wanneer de waterstofatomen worden geraakt door hoogenergetisch ultraviolet licht, veranderen ze van elektrisch neutrale atomen in geladen ionen. De astronomen waren verrast toen ze veel meer waterstofionen vonden dan op basis van al het aanwezige uv-licht, dat grotendeels afkomstig is van quasars, in het heelal kan worden verklaard. Het gaat om een verschil van maar liefst 400 procent.

Donkere materie

Astrofysici hebben geen idee wat er precies gebeurt of wat de oorzaak is van de effecten op de waterstofbruggen tussen de sterrenstelsels. Ze weten wel dat de ontdekking niet strookt met de huidige opvattingen over de rol van waterstof in het universum en de huidige computermodellen.

Het mysterie wordt nog groter op het moment dat de resultaten in het nabije en het verre heelal met elkaar worden vergeleken:

Het verschil is vreemd genoeg alleen te zien in het nabije heelal. Als telescopen worden gericht op sterrenstelsels die miljarden lichtjaren bij ons vandaan staan, lijkt alles gewoon te kloppen.

Lees verder via NineForNews.nl.

 

Photo by LiebensArt cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4934882110 0a32b615ee tv money1

We betalen al genoeg via belasting voor NOS censuur maar NOS wil kijk- en luistergeld terug

4830307092 a868a9d2ae ziekenhuis1

Wetsvoorstel met regels voor Elektronische PatiëntenDossiers door Tweede Kamer aangenomen