Vier van de vijf vaccins van Oxford / AstraZeneca die aan EU-landen zijn afgeleverd, moeten nog worden gebruikt, zo blijkt uit een onderzoek van Guardian, zoals Angela Merkel toegaf dat er een “acceptatieprobleem” is onder Europeanen die de prik aangeboden krijgen.
Aan de hand van gegevens die zijn ontleend aan het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en andere officiële bronnen, wordt geschat dat 4.849.752 van de 6.134.707 doses verdeeld over de 27 lidstaten nog niet zijn toegediend.
De beslissing van de autoriteiten in Frankrijk, Duitsland , Polen en Italië om het gebruik van het Oxford / AstraZeneca-vaccin alleen aan te bevelen voor mensen onder de 65 jaar, is waarschijnlijk een belangrijke factor in de trage toediening ervan , waarbij de autoriteiten er niet in slagen om prikken door te verwijzen naar jongere mensen.
Maar in een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung gaf Merkel toe dat het vaccin na een hele reeks slechte publiciteit ook werd afgewezen door mensen die bezorgd waren over de werkzaamheid en veiligheid ervan.
“Er is … momenteel een acceptatieprobleem met het AstraZeneca- vaccin,” zei Merkel. “AstraZeneca is een betrouwbaar vaccin, effectief en veilig, goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau en aanbevolen in Duitsland tot 65 jaar. Alle autoriteiten vertellen ons dat dit vaccin te vertrouwen is. Zolang vaccins zo schaars zijn als nu, kun je niet kiezen waarmee je vaccineert. ”
Op de vraag of ze zich vrijwillig zou aanmelden om het vaccin toe te dienen, zei Merkel: “Ik ben 66 jaar oud en behoor niet tot de aanbevolen groep voor AstraZeneca.”
Later op donderdag zei de Franse president, Emmanuel Macron , dat hij graag een AstraZeneca-dosis zou accepteren als die zou worden aangeboden wanneer hij aan de beurt is voor vaccinatie.
“Gezien de laatste wetenschappelijke studies is de werkzaamheid van het AstraZeneca-vaccin bewezen”, zei Macron. ‘Mijn beurt komt, maar ik heb tijd. Als dat het vaccin is dat mij wordt aangeboden, zal ik het natuurlijk nemen. ”
Vorige maand veroorzaakte Macron enige opschudding toen hij zonder substantie suggereerde dat het AstraZeneca-vaccin “quasi-ineffectief” was bij 65-plussers.
Gegevens die door de Guardian zijn geanalyseerd, hoewel kwetsbaar voor een korte vertraging in de rapportage door de lidstaten, wijzen op enkele opvallende verschillen tussen de hoeveelheid AstraZeneca-vaccin die beschikbaar is in de lidstaten en de toediening ervan aan de bevolking.
Volgens het ECDC, een EU-agentschap, heeft België 201.600 AstraZeneca-doses ontvangen en slechts 9.832 (4%) toegediend. Bulgarije heeft 117.600 doses ontvangen en 2.035 (1,73%) toegediend, terwijl Duitsland 1.452.000 doses heeft ontvangen en 189.206 (13%) heeft toegediend.
Volgens het ECDC heeft Italië 499.200 AstraZeneca-doses ontvangen en hebben zijn gezondheidswerkers slechts 96.621 prikken gegeven (19%).
Daarentegen zijn vier van de vijf Pfizer-vaccindoses die aan België (81%), Italië (80%) en Duitsland (82%) zijn geleverd, toegediend, suggereren de ECDC-gegevens.
Frankrijk heeft geen gegevens ingediend bij het ECDC over hoeveel van zijn 1.137.600 Oxford / AstraZeneca-doses het heeft toegediend, maar cijfers van de vaccintrackerwebsite Covidtracker.fr schatten het cijfer op slechts 125.859 (11%).
Prof Alain Fischer, de “Monsieur Vaccin” die toezicht houdt op het vaccinatieprogramma van Frankrijk, vertelde donderdag op een persconferentie in Parijs dat het AstraZeneca-vaccin een “onterecht slechte pers” had gekregen. De laatste gegevens toonden aan dat het “minstens zo effectief” was als de Pfizer- en Moderna-jabs en volkomen veilig, zei hij, eraan toevoegend: “Dit is een zeer goed vaccin en zou zonder aarzeling door iedereen moeten worden gebruikt.”
De uitrol van vaccinaties in de EU is zwaar bekritiseerd vanwege een gebrek aan aanbod in de afgelopen maanden, met gerapporteerde productietekorten door AstraZeneca, Moderna en Pfizer.
De gegevens suggereren echter ongunstige opmerkingen over AstraZeneca, samen met het besluit van sommige regelgevende instanties om het gebruik alleen voor de jongere leeftijdsgroepen aan te bevelen totdat er meer gegevens beschikbaar zijn, heeft ook een aanzienlijke impact gehad.
Het Europees Geneesmiddelenbureau keurde het AstraZeneca-vaccin goed voor gebruik bij alle leeftijdsgroepen, maar sommige nationale instanties hebben het gebruik in de oudere leeftijdscategorieën afgeraden gezien het gebrek aan beschikbare gegevens over de werkzaamheid op dat moment.
Dr. June Raine , de chief executive van de UK Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, verdedigde zijn beslissing om destijds goed te keuren voor alle leeftijden, en merkte op dat “huidig bewijs niet suggereert dat er geen gebrek is aan bescherming tegen Covid-19 bij 65-plussers” , en eraan toevoegend dat het “een sterke immuunrespons veroorzaakte bij 65-plussers”.
Het vaccin wordt op grote schaal gebruikt in het VK, samen met het vaccin dat wordt geproduceerd door Pfizer / BioNTech, met voorlopige gegevens die een hoge mate van werkzaamheid onder ouderen aantonen.
Prof Thomas Mertens, voorzitter van de vaste vaccinatiecommissie van Duitsland, die de regering van Merkel in januari adviseerde om AstraZeneca niet te gebruiken bij de oudere leeftijdsgroepen, vertelde het Today-probleem van BBC Radio 4 dat een gebrek aan opname in zijn land op dit moment ongetwijfeld een probleem was. ”.
Hij zei: “Het is helaas waar. Op dit punt werken we hard om mensen te overtuigen het vaccin te accepteren en het vertrouwen in het vaccin bij de bevolking weer op te bouwen. Maar zoals je weet is dit ook een soort psychologisch probleem en het zal helaas enige tijd duren voordat dit doel bereikt is. ”
Gevraagd of het advies van zijn commissie de schuld was, zei hij tegen de BBC: