in , ,

Amsterdam eerste gemeente die ecologische en klimaatcrisis erkent

De gemeenteraad van heeft een motie aangenomen die de ecologische en klimaatcrisis officieel erkent en het stadsbestuur oproept dit overal uit te dragen. Dit is een belangrijke stap in het voorkomen van een klimaatramp en het verder uitsterven van soorten.

Rebellen van Extinction Rebellion vragen al maandenlang aandacht voor de klimaatcrisis met creatieve, inspirerende acties om de politiek en lokale overheden aan te sporen de te vertellen over hoe levensbedreigend de  werkelijk is. We bevinden ons in de zesde massa-extinctie. De open beweging Extinction Rebellion NL eist dat alle 354 gemeenten het voorbeeld van Amsterdam volgen en direct gaan handelen.

Extinction Rebellion is blij dat het bestuur van onze hoofdstad de klimaatcrisis erkent. Amsterdam sluit zich aan bij een groeiende club van 600 lokale overheden overal ter wereld. ‘De erkenning van de waarheid dat we ons in een urgente klimaatcrisis bevinden is nodig om de stappen te zetten voor een schone en leefbare toekomst.’ zegt woordvoerder Jakob Hagenberg,

‘Juist daarom is dit zo’n belangrijk besluit. We hebben nog maar elf jaar om het tij te keren. Daadkracht en draagvlak worden versterkt door het uitroepen van de klimaatcrisis.’  Klimaatverandering betekent nu al het einde van de levens en levenswijze van vele mensen. Inmiddels hebben nationale parlementen van  , Ierland en Canada de klimaatcrisis officieel erkend.

Erkenning

Met deze erkenning is het nu aan Amsterdam om zijn verantwoordelijkheid te nemen. De waarheid uitdragen is onze eerste eis aan overheden, samen met een uitstoot van netto nul in 2025, en het meebeslissen van burgers in de belangrijke afwegingen maken die nodig zijn voor een leefbare toekomst. We vragen de Nederlandse en de 354 andere gemeenten in Nederland om het voorbeeld van Amsterdam te volgen.

Extinction Rebellion NL is een sociale, geweldloze beweging, die opkomt voor al het leven op aarde en nu al actief in 15 steden in Nederland. Wij zijn gewone mensen, uit alle hoeken van het land, van alle leeftijden, met allemaal ons eigen verhaal. Wij voelen een morele plicht om in opstand te komen, ongeacht onze politieke of maatschappelijke achtergrond. Dat doen we met eerlijke, geweldloze acties, soms in de vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid. Overheden hebben het sociaal contract met de burger verbroken, daarom hebben we geen andere keus de rebellie voor het leven door te zetten tot alle eisen omgezet zijn in effectief beleid.

Disruptieve acties

Vanaf april heeft Extinction Rebellion  daarom een opvallende serie creatieve en disruptieve acties uitgevoerd. Zoals zondag de bewogen begrafenisuitvaart over de Amsterdamse grachten waar we samen rouwde om het lijden en sterven van de mensen die nu al de gevolgen van de klimaatcrisis ondervinden. De prachtige beelden van de begrafenisstoet dwongen wereldwijd respect af en werden massaal gedeeld via . Ook acties in bij Shell, de Tweede Kamer en het ICC haalden het internationale nieuws. Groninger rebellen blokkeerden GasTerra, in Maastricht ontregelden tientallen fietsende rebellen het verkeer. Op koningsdag zagen miljoenen kijkers hoe koning Willem Alexander zwaaide naar zwemmende rebellen bij de bannerdrop ‘Amersfoort aan zee’.

Sinds april zijn 80 rebellen zo ver gegaan zich bewust te laten arresteren. ‘Dat is niet ons doel, maar daarmee maken we als beweging wel duidelijk dat we bereid zijn om opofferingen te maken, omdat voor heel veel burgers het geduld op is. Wij hebben wel altijd iemand bij ons die de politie uitlegt wat we aan het doen zijn en dat we geweldloos zijn’, zegt rebel Merlijn van Baardewijk,  ‘Zo zorgen we dat de acties altijd vreedzaam verlopen en iedereen kalm blijft.’

Samen bouwen we met onze beweging een wereld die de uitdagingen van deze klimaatcrisis het hoofd biedt en de wil en de middelen kan vinden om de overgang waar te maken naar een werkelijk duurzame . ‘Iedereen in de samenleving moet kunnen meebeslissen over onze toekomstige koers van het leven op aarde’, zegt Jakob Hagenberg. Over de hele wereld is Extinction Rebellion actief in meer dan vijftig landen en honderden steden. Er wordt nu al  internationaal actief gewerkt  aan voorbereidingen voor nieuwe grootschalige weken van rebellie  in oktober. Het is nodig, voor iedereen. We moeten ambitieus zijn, zeker in een rijk land als Nederland.

Lees verder bij de bron: Duurzaamnieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De Waanzin Regeert
1 jaar geleden

Ik heb de site bekeken van deze beweging en trof een of ander wollig verhaal waar ik helemaal niets mee kan. Het eingei wat gedaan wordt is dat mensen worden bang gemaakt zonder dat een overzicht wordt gepresenteerd wat dan wel aan de hand is. Mensen in zijn algemeenheid zijn heel positief en ik kan achter de principes staan dat we goed met de aarde en met de mensen omgaan. Maar vervolgens lees ik niets over wat aan de hand is, wie daar achter zitten en wat er gedaan moet worden. Dus typisch een aanpak van Gutmenschen met alfa opleiding. Lijkt een beetje zoals de mensen in de Tweede Kamer die nergens verstand van hebben en vanuit dit principe menen te kunnen regeren (zoals het afsluiten van aardgas en het stoken van hout in biocentrales).

Met deze beweging kun je de halve aarde plat leggen zonder dat je iets bereikt anders dan dat je de bewegingsvrijheid van mensen enorm inperkt. De Illuminati (de Merkels, Macrons en Ruttes) en met name de banken en multinationals in deze wereld raken niet uitgelachen om zoveel domheid.

1 jaar geleden

dan moet die groep snel naar het poolijs,… want het is zorgwekkend,… want dat groeit aan…. en dat is me toch een ramp Extinction Rebellion NL?:
Op naar de pool KILL THE EIS

Open grenzen: Bijna nergens zoveel winkeldiefstal als in Nederland, kost elke Nederlander 139 euro pj

Nederland geeft voor het eerst 100 miljard euro uit aan zorg