in ,

Balkan & Turkije zouden zich voorbereiden op Grieks failliet

12698076534 b24826bf93 default

De landen in het zuidoosten van Europa bereiden zich voor op een mogelijk faillissement van . Dat meldde de Griekse krant Kathimerini vrijdag.

Volgens de krant hebben de centrale van Bulgarije, , , Servië, Cyprus, Macedonië en de lokale dochterbedrijven van de Griekse banken opgedragen de portefeuilles met Griekse staatsobligaties en kredieten af te stoten. Daarmee worden de Griekse banken praktisch onder quarantaine geplaatst, aldus de krant.

Lees verder via Europa Nu.

 

Griekenland moet niet rekenen op uitstel van zijn financiële verplichtingen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat zei IMF-topvrouw donderdag in Washington.

Griekenland heeft door de aanhoudende strijd over de aanpak van zijn economische problemen al maanden geen noodkredieten meer ontvangen van de eurolanden en het IMF, en ziet de bodem van de schatkist steeds dichterbij komen. De Griekse regering zou daarom overwegen om aankomende aflossingsverplichtingen aan het IMF niet te voldoen.

Lagarde noemde dat een heilloze weg. ,,Uitstel van betaling moet worden gezien als een vraag om extra financiering, die aan de hele wereldgemeenschap wordt gesteld. Veel landen binnen die gemeenschap staan er slechter voor dan Griekenland zelf.”

Financial Times

Griekenland heeft volgens de Britse krant Financial Times onlangs bij het IMF gepolst of de aankomende betalingen konden worden uitgesteld. Lagarde ging donderdag niet specifiek op dat bericht in, maar gaf wel aan dat de afgelopen decennia geen enkel ontwikkeld land officieel om uitstel heeft gevraagd bij het IMF.

Lees verder via Telegraaf.nl.

-De internationale kredietverstrekkers van Griekenland verliezen de hoop dat Athene zal doen wat nodig is om een nieuwe uitbetaling te krijgen uit zijn steunprogramma.

Nadat de eerder deze week al zijn onvrede over de voortgang van de hervormingsgesprekken uitsprak, liet ook de chef van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Christine Lagarde donderdag doorschemeren dat Griekenland ‘aan de bak moet' om zijn te repareren. Lagarde heeft Athene tevens gewaarschuwd om aflossingen van IMF-leningen in mei en juni niet uit te stellen.

En dus worden de komende weken hoe dan ook cruciaal. “Griekenland komt steeds dichter bij de afgrond”, zei de Slowaakse minister van financien, Peter Kazimir, eerder deze week dan ook. Ook zijn Duitse ambtsgenoot, Wolfgang Schaeuble waarschuwde deze week dat de impasse over de financieringsproblemen van Griekenland niet snel zal worden doorbroken en kan duren tot zeker de zomer.

“Het geld raakt op in Griekenland”, erkende de Griekse minister van financien, Yanis Varoufakis, donderdag in Washington. Hoewel hij blijft hopen op een akkoord tussen zijn land en de internationale geldschieters – naast de Commissie en het IMF, ook bestaande uit de Europese Centrale Bank – verklaarde hij donderdag ook dat “Athene zich niet gaat vastleggen op doelstellingen waaraan onze economie niet kan voldoen.” Varoufakis zei dat Athene bereid is om compromissen te sluiten die moeten leiden tot een sneller akkoord, maar dat men zich niet zal laten dwingen.

Lees verder via Beurs.NL

 

Photo by FaruSantos cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4618596778 f7fe6a86be windmolens zee

Rekenkamer: Energieakkoord gaat burgers 73 miljard euro kosten bij voortzetting SDE+-subsidies

5881759063 452837db47 Rodrigo Rato

Oud-IMF baas Rodrigo Rato verdacht van witwassen