in , , ,

Belastingen jagen energienota huishoudens op

Huishoudens gaan tussen 2017 en 2019 gemiddeld 200 euro meer aan energiebelastingen betalen. Een deel van deze belastingstijging is al met Prinsjesdag aangekondigd, maar het nieuwe Kabinet doet daar nog een flinke schep boven op. Dit blijkt uit doorrekeningen van Vereniging Eigen Huis.

Vereniging Eigen Huis maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van de energienota.  Hogere energiebelastingen zorgen voor een hogere energierekening, maar het is nog volstrekt onduidelijk of de hier iets voor terugkrijgt, zoals stimuleringsmaatregelen om het eigen huis energiezuiniger te maken.

Het nieuwe Kabinet wil het belastingstelsel ‘vergroenen’, maar uit het regeerakkoord blijkt vooral dat dit vooral neerkomt op een hogere energienota. Het energiebelastingtarief voor gasgebruik gaat omhoog, terwijl de belastingvermindering voor consumenten afneemt. De optelsom leidt er toe dat de energienota tussen 2017 en 2019 met gemiddeld 200 euro stijgt.

De tarieven voor de Opslag Duurzame Energie (ODE) op gas en elektriciteit zullen de komende jaren flink stijgen. van de ODE is bestemd voor verduurzamingssubsidies. Vooral het bedrijfsleven maakt hier gebruik van. Het is nog volstrekt onduidelijk of en hoe de nieuwe regering huiseigenaren gaat ondersteunen om energie te besparen.

Het lijkt er op dat de huidige salderingsregeling voor het terug leveren van elektriciteit met zonnepanelen al in 2020 wordt vervangen door een andere, versoberde regeling. De terugverdientijd van zonnepanelen wordt hierdoor onzeker. Op dit moment is het onduidelijk voor wie de nieuwe regeling gaat gelden en hoe die er uit ziet. Dat kan een flinke tegenvaller worden voor mensen die hebben geïnvesteerd in zonnepanelen, of die overwegen dat te doen. Afgelopen zomer deed minister Kamp nog de toezegging dat de huidige regeling zou worden verlengd tot 2023.

In 2017 betaalt een gezin met een gemiddeld energieverbruik (3500 kWh elektriciteit en 1500 m3 gas) ongeveer € 570 aan belastingen. De belasting loopt via de energierekening. Volgens het regeerakkoord zal dit bedrag in 2019 oplopen naar ongeveer 770 euro, een stijging van bijna 34%.

Lees ook eens verder bij de Bron: Bank Nieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
jungleelephant
3 jaren geleden

Witte boorden criminaliteit op het Binnenhof!!!

Klaar Wakker
3 jaren geleden

Het is de hoogste tijd om vragen te stellen over het functioneren van de overheid. Steeds verder raakt de overheid verwijderd van de burgers die de overheid betalen. De overheid is er voor de burgers maar handelt alsof de burgers er zijn voor de overheid. Desalniettemin denkt de overheid dat zij de burgers steeds meer buiten spel kan zetten via allerlei regels, belastingen etc zonder openheid te betrachten in fundamentele zaken die de burgers betreffen. Rutte CS is een belediging van het volk !!! Dat kan een tijdje goed gaan maar de grenzen zijn al lang overschreden. Het is wachten tot de vonk in het kruitvat komt …

Het aantal miljonairs groeit, de armoede ook

Klimaatminister: Icoon van institutionalisering klimaatverdwazing