in ,

Beruchte belastingparadijzen niet op zwarte maar op grijze lijst EU

OBE5817TDH5010hpr

De -ministers van Financiën maakten zojuist de EU-lijst van belastingparadijzen bekend. De zwarte lijst bevat 17 landen, waaronder Barbados, Bahrein, en Panama. Beruchte belastingparadijzen als , Bermuda en Jersey staan niet op een zwarte lijst van de EU, maar wel op een grijze lijst. De EU moet nu wel doorpakken, zo stelt Novib.

Esmé Berkhout, Oxfam Novib belastingexpert: “De zwarte lijst van belastingparadijzen van de EU, in combinatie met de grijze lijst, is de meest uitgebreide lijst die tot nu toe door een internationale organisatie is gepubliceerd. De grijze lijst bevat daarnaast 44 landen die hebben toegezegd hun belastingregels aan te passen. Het is nu belangrijk dat de EU de landen op de lijst aan deze toezeggingen en deadlines houdt.

Daarnaast moet de EU ook meer doen tegen belastingontwijking via EU-lidstaten. “Als de EU haar eigen criteria zou toepassen op de lidstaten, zouden volgens Oxfam Novib vier EU-landen op deze zwarte lijst staan, waaronder , “ zo stelt Berkhout.

Oxfam Novib roept de EU-regeringen op om nog meer informatie over de zwarte en de grijze lijst bekend te maken, zodat precies duidelijk is welke schadelijke belastingpraktijken beëindigd moeten worden. Ook moet er meer duidelijkheid komen over de maatregelen tegen landen die op de zwarte lijst staan. ”Effectieve sancties tegen belastingparadijzen en de bedrijven die ze gebruiken, zijn essentieel om belastingontwijking tegen te gaan, “aldus Berkhout.

Ontwikkelingslanden verliezen jaarlijks 100 miljard door belastingontwijking door multinationals. Wil de serieus werk maken van de strijd tegen belastingontwijking dan moet de EU nu doorpakken en alle belastingparadijzen aanpakken. Hiervoor is het ook nodig dat de EU breder gaat kijken naar schadelijke belastingpraktijken, aangezien landen anders verwikkeld blijven in een schadelijke belastingwedloop. Het ontbreken van bijvoorbeeld Singapore geeft aan dat de EU-criteria nog niet ver genoeg gaan.”

Lees ook eens verder bij de bron: Bank Nieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
images3 persgroep net

Nederland financiert nog meer terroristen in Syrië

Euro coins and banknotes

Jouw energierekening wordt hoger dankzij grootste oplichting