in ,

BIS: ‘Effect kwantitatieve verruiming zo goed al uitgewerkt’

5279068812 09578e82c4 euro crash

De opkoopprogramma’s van centrale banken leveren door de jaren heen steeds minder resultaat op, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Bank for International Settlements (BIS). Waren de stimuleringsprogramma’s vlak na de crisis nog erg effectief in het stimuleren van de economie, de laatste jaren was daar nauwelijks nog sprake van. Het zorgde vooral voor hogere aandelenkoersen.

Onderzoekers Henning Hesse, Boris Hofmann en James Weber bestudeerden de effecten van de opkoopprogramma’s van de Federal Reserve en de Bank of England in de periode van 2008 tot halverwege 2011 en van de periode daarna.

Uit deze studie bleek dat het bruto binnenlands product (bbp) en de inflatie in eerste instantie sterk reageerden op het ingrijpen van centrale banken, maar dat het effect door de jaren steeds kleiner werd naarmate de financiële markten zich aan deze nieuwe situatie aanpasten. Beleggers raakten gewend aan de extreem lage rente en de opkoopprogramma’s van centrale banken, waardoor de koersen van met name aandelen en obligaties werden opgedreven.

centrale banken

Het bruto binnenlands product van de Britse en Amerikaanse economie bleek kort na de aankondiging van een nieuw opkoopprogramma met slechts 0,2% toe te nemen, terwijl de belangrijkste aandelenmarkten met respectievelijk 4% en 2% omhoog schoten. Het effect was op de beurs dus meer dan tien keer zo groot als op de reële economie. Lees meer op Geotrendlines.

Lees ook eens verder bij de bron: Biflatie.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
psy1

Voor velen is de zorgpremie niet meer op te brengen

Ben je ondernemer of in loondienst? Let op deze financiële veranderingen per 1 januari 2018