in ,

College Bescherming Persoonsgegevens adviseert inperking medisch beroepsgeheim

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft in een brief aan het geadviseerd het medisch in de jeugdzorg in te perken. Dit zou volgens de privacybeschermer nodig zijn om gemeenten meer controle bij de financiële afwikkeling van jeugdzorg te geven.

Een niet bij naam genoemde gemeente wilde van het CBP weten welke gegevens zij op declaraties van hulpverleners mogen vragen om bedragen te kunnen controleren. Het zou dan bijvoorbeeld kunnen gaan om het burgerservicenummer (BSN) en de diagnose van de patiënt of cliënt. Hulpverleners mogen dit vanwege hun medisch beroepsgeheim nu niet doen. Alleen als cliënten uitdrukkelijk toestemming geven, mogen hulpverleners het medisch beroepsgeheim doorbreken en deze gegevens verstrekken. De Jeugdwet die sinds 1 januari 2015 van kracht is, heeft op dit gebied niets geregeld.

Wildgroei

Als reactie hierop schrijft het CBP dat gemeenten een gerechtvaardigd belang hebben om bepaalde persoonsgegevens op de declaratie te vragen. Gemeenten kunnen nu zelf bepalen welke gegevens ze willen hebben en of ze hulpverleners wel willen betalen als die aan deze eisen niet voldoen. Hulpverleners moeten zelf beoordelen hoe ze met deze vraag omgaan, maar als ze zonder toestemming persoonsgegevens verstrekken, is dat onrechtmatig. Ook gemeenten overtreden de wet als ze deze zonder toestemming verstrekte gegevens in hun systemen verwerken.

Het CBP is bang dat er wildgroei ontstaat door het ontbreken van regels en pleit daarom voor een landelijke regeling van het ministerie. Op de website schrijft het College: “Het CBP dringt er bij de bewindspersonen op aan zo spoedig mogelijk te zorgen voor een specifieke wettelijke bepaling die doorbreking van de geheimhoudingsplicht in deze gevallen mogelijk maakt.” In de regeling zou moeten worden vastgelegd welke persoonsgegevens op de declaratie komen staan en welke juist niet. Het CBP verwijst daarbij als voorbeeld naar andere sectoren waar dit wel al landelijk geregeld is, waaronder de Zorgverzekeringswet. Via die wet is geregeld dat het BSN en de diagnose-informatie op de declaratie van onder andere het ziekenhuis of de staan.

Minister

Lisette Rutgers, woordvoerder van het CBP, ontkent tegenover Barometer dat het CBP met de brief al voor de minister invult dat het medisch beroepsgeheim moet wijken. “Wij suggereren niet hoe een regeling eruit moet zien. Dat is aan de minister. Wij krijgen sowieso een eventueel voorstel voor een regeling nog langs als wetgevingsadviseur en zullen dan onze inbreng geven.” Rutgers sluit ook niet uit dat het CBP “handhavend zal optreden” als gemeenten en hulpverleners zich niet aan de huidige wetgeving houden.

Lees verder via Privacy Barometer

Photo by Skley


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans
5 jaren geleden

Toegestaan is alleen het burgerservicenummer (BSN) -of op een code, als die bestaat.
.
Het mag nimmer terug te voeren zijn op de [zorg]behoe3vende of op de zorgverlener -als de Wet BIG daarmee wordt geschonden

Leo
5 jaren geleden

Het Cbp. !!

Het Cbp. is te vergelijken met de Joodse Raad uit WOII. [Ook van die gluiperds].
.
De Heer Opstelten heeft al in 2010 de gehele Wet [Wbp] overhoop gehaald en het Cbp stemde hiermee in. Het medisch beroepsgeheim ligt al op straat. Daar heeft Ivo voor gezorgd – samen met de PvdA = [NSA] man op BiZa.

Sim
4 jaren geleden

Het Cbp is een bestuursorgaan welke in dienst staat van Lucifer of het kwaad/
En Om Economische reden [foute] uitspraken doet.
Ze zijn nu al uitgeroeid tot 72 personen, waar eerst 350 werkten,
En bewezen crimineel Ivo Opstelten wist het CBP voor al zijn onwettighjeid zijn karretje te spannen
Deze man is een eerste klas Rat – Wetsverkrachter

Rechters weigeren wanbetalers in de cel te stoppen

Flink betalen voor je kaartje en je moet nog beveiligen ook: Zet burger in tegen treingeweld