De temperatuur van het zonne-plasma is naar een nieuw dieptepunt gedaald voor het instrumentrecord. Toevallig of niet, de temperatuur op het zuidelijk halfrond is de afgelopen weken ook gedaald. Wanneer beginnen we ons zorgen te maken?
Figuur 1: temperatuur van het plasma van de zonnewind
Zoals figuur 1 laat zien, heeft de temperatuur van de zonnewind een nieuw dieptepunt bereikt voor het instrumentrecord. Omdat het energie van de zon is die ervoor zorgt dat de aarde niet op Pluto lijkt, geeft de lagere plasmatemperatuur aan dat het oppervlak van de zon aan het afkoelen is. Het aardoppervlak zal zeker volgen.
Figuur 2: Alfa-deeltje tot proton-verhouding in de zonnewind
Evenzo heeft de verhouding tussen alfadeeltjes en protonen een nieuw dieptepunt bereikt in de bijna 50 jaar van het instrumentrecord. De afname van de piekverhouding in elke zonnecyclus is zelfs nog dramatischer. De vraag die natuurlijk opkomt is deze: is er een ondergrens voor deze ratio?
Figuur 3: Stromingsdruk zonnewind
De stromingsdruk van de zonnewind heeft een nieuw dieptepunt bereikt voor het instrumentrecord. Er zijn een paar interessante dingen over deze kaart. Merk op dat de dieptepunten van de laatste drie zonnecycli zijn uitgelijnd zoals aangegeven door de blauwe lijn. Dit impliceert dat er sprake is van een gedisciplineerd proces. Let ook op de lage activiteit aan het eind van de jaren zestig, toen de afkoelperiode van de jaren zeventig begon.
Het is de stromingsdruk van de zonnewind gecombineerd met het magnetisch veld van de zon die de flux van galactische kosmische straling die de aarde bereikt, vermindert. Als deze twee parameters kunnen we een piek in de neutronenflux verwachten over ongeveer een jaar. Op zijn beurt zal dat naar verwachting de bewolking en het albedo van de aarde vergroten.
Figuur 4: Kp-index
De Kp – index is een globale aurorale activiteitsindicator op een schaal van 0 tot 9. Wat duidelijk is in deze grafiek is de verandering in het regime van de moderne warme periode die eindigde in 2006 en de nieuwe koude periode.
Figuur 5: Ap-index 1967 tot 2020
Volgens de gegevens van Omniweb heeft de Ap-index ook een nieuw dieptepunt bereikt voor zijn gegevensrecord.
Figuur 6: 2 meter temperatuurafwijking voor 2020
Figuur 6 is van de website van de Oxford-academicus Karsten Haustein . Het wordt dagelijks bijgewerkt. Het laat zien dat de temperatuur van het zuidelijk halfrond (de blauwe lijn) de afgelopen weken met 0,6 ° C is gedaald en blijft dalen. Zou het kunnen dat de nieuwe dieptepunten voor sommige zonneparameters onmiddellijk reageren? Het Antarctische plateau is de koelkast van de aarde.