in

Deflatie: echt? Grondstofprijzen stijgen rap

federal reserve

Veel economen vrezen een daling van de consumentenprijzen als de duivel. Zo is IMF-baas Christine Lagarde een fervent pleitbezorger van een ruimer monetair beleid om het “deflatie-gedrocht” tegen te houden. Ze drong zelfs bij ECB-voorzitter Draghi aan om met ziel en zaligheid “de lage inflatie te bestrijden”. Maar behalve dat het zeer onwaarschijnlijk is dat prijzen voor langere tijd zullen dalen, hebben we niets te vrezen van dalende consumentenprijzen.

Grondstofprijzen stijgen rap

Ondanks de waarschuwingen van Lagarde, stijgen de voedselprijzen op termijnmarkten de afgelopen tijd flink. Zo steeg de prijs van sinaasappelsap vorige week naar een tweejarig hoogtepunt. Rundvleesprijzen piekten in februari tot een 14-jarige recordhoogte en ook de prijs van varkensvlees nam op soortgelijke wijze toe. Niet alleen vleesprijzen stijgen, ook zeevruchten blijven niet gevrijwaard van de recente prijsstijgingen: garnaalprijzen liepen op tot een 14-jarig hoogtepunt in het eerste kwartaal van 2014. Ook de Mexicaanse tortilla’s zullen duurder uitvallen: maïsprijzen stegen de afgelopen drie maanden met 18%, terwijl ook tarwe in Q1 met 15% omhoogschoot. Koffie is geen uitzondering: de bonen die uitmonden in Neerlands favoriete drankje stegen met meer dan 50% in 2014.

Inflatie en deflatie gaan niet over prijzen

Goed, er is geen deflatiegevaar ophanden. Maar zelfs als consumentenprijzen zouden dalen, dan hoeven we daar niet voor te vrezen. Het is eenvoudigweg onjuist dat er iets als een “deflationaire spiraal” voor consumentengoederen bestaat. We hebben immers gedurende de geschiedenis langdurige, zeer voortvarende periodes met dalende prijzen gehad. Consumentenprijzen horen te dalen. Naarmate we productiever worden, verschijnen producten en diensten in een grotere overvloed op de markt en gaan prijzen omlaag. Laten we eerlijk zijn, u koopt geen verjaardagscadeau zes maanden na dato omdat prijzen dalen, noch stopt u met eten omdat voedselprijzen zullen dalen, noch stelt u de aankoop van een computer uit ondanks dat ze ieder jaar goedkoper worden.

Lees verder via Biflatie.nl.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ttip 13 06 18 11

TTIP, of: Hoe Nederland opnieuw wordt verkwanselt..

condena

eKantonrechter: rijdende rechter, maar dan op de elektronische snelweg