in , ,

Dure krotten, is dat de toekomst van de sociale huur?

3464015855 d8e2cd278b flat1

Krotten met torenhoge huren. Denk: de buitenwijken van Parijs, banlieues vol bouwvallen. Dat kan de toekomst zijn van de Nederlandse sociale huursector als er niets gebeurt, volgens een nieuw beoordeling-systeem van het waarborgfonds WSW, dat garant staat voor leningen van woningcorporaties.

Een zomer lang passeerden de problemen van de woningcorporaties. Eind deze maand presenteert de parlementaire enquêtecommissie haar eindrapport. Maar nieuwe risico’s doemen alweer op, zegt WSW-directeur Birgitte van Hoesel.

Wat is uw grootste zorg?

“Dat het businessmodel van woningcorporaties niet duurzaam zal blijken. Doordat ze nu bijvoorbeeld verhuurdersheffing moeten betalen, wordt er een enorme hap uit hun inkomsten genomen. Corporaties moeten dat opvangen. Maar de vraag is of ze dat op de lange termijn nog kunnen. Nu doen ze dat bijvoorbeeld al door de huren te verhogen en minder huizen te bouwen. De komende vijf jaar wordt er eenderde minder geïnvesteerd in nieuwe woningen.”

Ziet u daarvoor een oplossing?

“Wij zien die niet in de plannen die corporaties nu maken. En we hebben die oplossing zelf ook niet gevonden.”

Hoe lang duurt het voordat die Franse banlieue realiteit worden?
“Áls het risico van banlieuvorming zich voor zou doen, dan duurt dat een jaar of twintig. Het kan bij vastgoed een lange tijd goed gaan zonder dat je ziet dat er verkeerde beslissingen zijn genomen.

Zo kun je het schilderen van je raamkozijnen rustig drie jaar uitstellen zonder dat je het ziet. Maar daarna ontstaat er houtrot en zijn de herstelkosten hoog. Alle in honderd jaar opgebouwde reserves worden nu langzaam leeggetrokken.”

Domme wet, dus?

“Dat klinkt zo abrupt. Maar ik denk dat het echt druk zet op de beperkte mogelijkheden die er zijn.

“Het gevolg is dat oplossingen niet zo makkelijk gevonden zullen worden, en dat er dus meer draconische maatregelen moeten komen om dit soort problemen op te lossen.”

Aan wat voor maatregelen denkt u?

“Een gedwongen solidariteitsheffing, waardoor andere corporaties steun móéten geven. Dan moeten ook de arme corporaties bijdragen aan de steun voor de allerarmsten. Wij vrezen voor een sneeuwbaleffect. Er zullen meer corporaties in de problemen komen omdat ze andere moeten helpen.”

Lees verder via NRC Q.

 

Foto via cliff1066™ cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
411667368 e5ad0ebc1e Ordina1

ICT-bedrijf Ordina fraudeerde met overheidsaanbestedingen

5549390209 d6129e9d3c kringloopwinkel1

Teken aan de wand? Eerste kringloopwinkels failliet