Vanaf 1 januari volgend jaar geldt een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Voor november en december ontvangen huishoudens bovendien een vaste korting op de energierekening.
Hoe wordt dat plafond gefinancierd? Het energieplafond komt in de plaats van de maatregelen in de energiebelasting die erop gericht waren om de kostenstijging van energie te dempen in 2023.
Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt laat op Twitter weten dat de regering heeft bevestigd dat de verlaging van de energiebelasting op gas en elektriciteit per 1 januari niet doorgaat.
Daarnaast gaat de verhoging van de belastingvermindering niet door. Bovendien gaat de btw op elektriciteit en gas op 1 januari weer van 9 naar 21 procent.
Bevestiging van de regering
Ter dekking van het energieplafond
– gaat de btw of elektriciteit en gas van 9% naar 21% op 1 januari
– gaat de energiebelasting op gas en elektriciteit omhoog (en niet omlaag) per 1/1/23
– is de belastingkorting per huishouden 200 euro/jaar lager pic.twitter.com/k6H2F5p5Pi
Ze zijn gek geworden in den haag
“Dus kort samengevat: wij gaan meer naar de schatkist dragen en dat wordt vervolgens doorgezet naar de energiebedrijven om de kunstmatig verhoogde prijzen van de afgelopen paar maanden en voornamelijk na Prinsjesdag te dekken. Dit is geen sigaar uit eigen doos, dit is diefstal,” reageert strafrechtadvocaat Boriana Petkova.
Journalist …..