in , ,

EU vindt Fukushima-producten kern-gezond

ac 2018 07 11fukushima1

Slechts zes jaar na de ramp met de Fukushima kerncentrale heeft de Europese Commissie in december vorig jaar besloten het importverbod op producten uit landbouw en visserij uit , en vooral de regio rond de kerncentrale, op te heffen.

Voor rijst die in de regio Fukushima verbouwd wordt, acht Brussel het niet nodig nog te controleren op de aanwezigheid van straling. Hetzelfde geldt ook voor fruit en rundvlees.

Zelfs zeven jaar na het dramatische reactorongeval waarschuwt voor de nog steeds immens hoge stralingsniveaus. In omliggende gemeenschappen is radioactiviteit op plaatsen gemeten, die tot 100 keer hoger is dan de internationale limiet voor de bevolking. De hoge niveaus van radioactiviteit vormen een aanzienlijk risico in de regio, ten minste tot 2050, en vermoedelijk tot in de volgende eeuw.

Desalniettemin heeft de Europese Commissie de invoerbeperkingen voor levensmiddelen uit Fukushima opgeheven. De resultaten van meer dan 900.000 voedselmonsters spraken een duidelijke taal, aldus de commissie. Vooral in voedsel is de radioactiviteit zeer geconcentreerd. Onderzoekers die voedsel bestudeerden, concentreerden zich voornamelijk op cesium-137 niveaus. Direct na het ongeval was de radioactieve besmetting in dierlijke producten nog relatief laag, maar na verloop van tijd werd ze extreem sterk. Al in de vroege zomer van 2011 lagen de waarden ver boven de wettelijke limieten. De maximumgehalten in groenten zijn van jaar tot jaar gestegen.

Wetenschappers bevelen aan dat Japanse stralingsbeschermingsdeskundigen zich niet alleen richten op metingen van cesium-137, maar ook op strontium-90. De reden hiervoor is dat strontium chemisch vergelijkbaar is met calcium en daarom gemakkelijk wordt opgenomen door het lichaam en wordt opgeslagen in het beendergestel.

Zelfs na zeven jaar is het gevaar in Fukushima nog lang niet over, hoewel een deel van de verbruikte splijtstofstaven is teruggevonden en opgeborgen in andere gebouwen. Delen van de grond zijn overgoten met beton en de reactorgebouwen zijn grotendeels bedekt. Er komt inmiddels minder radioactiviteit vrij dan in de afgelopen zeven jaar. Op het terrein van Fukushima worden echter honderdduizenden containers met geërodeerde, verontreinigde grond opgeslagen. Hoe lang de containers dicht blijven, is onbekend. En elke dag worden nieuwe containers toegevoegd.

Bovendien sijpelt het bluswater van de bestraalde reactoren nog steeds door naar het grondwater, dat uiteindelijk in de Stille Oceaan terechtkomt. Hoewel de dagelijkse instroom van verontreinigd water in het algemeen kon worden verlaagd stroomt er desondanks al zeven jaar lang dag in dag uit radioactief besmet water de Stille Oceaan in.

Bovendien is er nog een ander probleem: om het radioactief vervuilde water dat in de zee uitmondt te filteren, zijn filtersystemen gebouwd. Niet alle radioactieve stoffen kunnen echter worden uitgefilterd. De overheid moet nog een oplossing vinden voor het probleem van niet-filtreerbare tritium. “Experts” adviseerden om tritiumhoudend water te verdunnen en het langzaam in de zee te dumpen.

Alleen in het vroege najaar kan Fukushima-operator Tepco de derde gesmolten nucleaire brandstof bergen. De Japanse overheid is intussen begonnen om steeds meer gebieden rond Fukushima vrij te maken voor kolonisatie. Voormalige bewoners worden aangemoedigd om terug te keren. De meeste mensen hebben dit verzoek tot nu toe niet opgevolgd. Slechts een vijfde van het aantal originele inwoners kan terugkeren.

Nu het verbod op voedselimport door de is opgeheven, promoot Fukushima fruit, rijst en rundvlees dat uit de bestraalde regio afkomstig is, in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Tijdens een promotie-evenement in Frankrijk werden rijst en fruit uitgedeeld voor proeverijen, ook aan kinderen. Bovendien hoeven verwerkte producten uit Fukushima niet te worden geëtiketteerd (!).

Ook in Londen voerde de gouverneur uit Fukushima campagne voor rijst en rundvlees uit het bestraalde gebied. Rijst wordt nu naar Frankrijk geëxporteerd en de leveringen naar het VK zullen weer stijgen. Zoals het de EU betaamt wordt de consument in het ongewisse gelaten van de herkomst van de bestraalde “kerngezonde” producten.

Hoewel duizenden liters vervuild grondwater nog dagelijks de zee instromen, heeft de Europese Commissie besloten het importverbod op voedsel en vis van Fukushima op te heffen. Niet alleen in de regio rond Fukushima is de oceaan radioactief besmet. De oceaanstromingen hebben radioactiviteit verspreid over de hele Stille Oceaan. De gevolgen zijn zichtbaar en meetbaar.

Dierenartsen in de klagen over het hoge aantal zieke wilde dieren. Zeehonden en zeeleeuwen sterven massaal voor de Amerikaanse en Canadese kusten. Bij ijsberen werden zeehonden en walrussen aan de kust van Alaska in toenemende mate met open wonden waargenomen. De kustbewoners, die graag vis en zeevruchten eten, maken zich zorgen over hun . Wetenschappers verzamelden zeewatermonsters op verschillende stranden in 2016 en vonden besmetting met cesium-134. Ook in binnenlandse meren van hebben onderzoekers van het Fukushima InFORM-project in krabben cesium 134 aangetroffen.

De Japanse regering lijkt van plan de enorme catastrofe van de kerncentrale van Fukushima, die wereldwijd gevolgen heeft gehad, onder het tapijt te willen vegen. Producten uit de regio Fukushima zullen nog steeds worden geëxporteerd. Volgens de New York Times werd radioactief bestraalde groene thee verscheept van Tokyo naar Hong Kong.

Nu heeft dus ook de EU de invoer van producten uit Fukushima goedgekeurd. Het enige dat overblijft voor de consument is de mogelijkheid om Japanse producten te mijden en om zichzelf te informeren over de herkomst van de genoemde voedingsmiddelen.

Voor zover dat mogelijk is, natuurlijk, maar zoals gezegd wordt dat door de EU niet echt gemakkelijk gemaakt.

Lees ook eens verder bij de bron: Stop de Bankiers

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
eb35b20b21f21c3e81584d04ee44408be272e1d41ab9184891f2 640 tanks

Nederland volop bezig met militaire ‘snelweg’

merkel6

“Angela Merkel vaak om tafel met Moslimbroederschap”