in ,

Nederland volop bezig met militaire ‘snelweg’

eb35b20b21f21c3e81584d04ee44408be272e1d41ab9184891f2 640 tanks

Om militaire transporten soepel door te laten bewegen, moet er nog veel gebeuren. Nu kan het vanwege allerlei papierwerk weken en soms wel maanden duren voordat er toestemming is. heeft al stappen gezet om sneller groen licht te geven, bijvoorbeeld bij oefeningen in Oost-Europa.

Om er zeker van te zijn dat wegen, sporen en bruggen ‘tankproof' zijn, trekt het coördinerende ministerie van Defensie op met het ministerie van Infrastructuur en ProRail. De spoorbeheerder, maar ook gemeenten als Rotterdam, worden betrokken bij het sneller vervoeren van gevaarlijke goederen zoals munitie. Voor zaken als en douane wordt samengewerkt met Financiën en .

Het project voor een militaire ‘snelweg', een Nederlands initiatief dat ook bij de EUloopt, kreeg woensdag in Brussel de zegen van de leiders van de -landen. Defensie heeft een ‘coördinatiecel' voor Nederland opgericht en een taskforce die de contacten met de EU en de NAVO verzorgt.

,,De verslechterde veiligheidssituatie rond Europa vraagt om een groter reactievermogen. Meer militaire mobiliteit betekent namelijk ook meer afschrikking'', aldus defensieminister Ank Bijleveld.

De 29 NAVO-lidstaten spraken af dat er eind volgend jaar binnen vijf dagen diplomatieke toestemming moet zijn voor militaire transporten. De routes moeten nog dit jaar duidelijk zijn. Elke lidstaat gaat een nationaal plan maken, waardoor grote troepenverplaatsingen in 2024 veel efficiënter moeten verlopen. ,,Nu nog reizen toeristen makkelijker door Europa dan degenen die hen beschermen, onze militairen. Dat moet echt veranderen'', aldus Bijleveld.

,,Dit is een groot Nederlands initiatief dat zeer wordt gewaardeerd binnen de NAVO”, zei premier . Het betreft de EU, de NAVO en de samenwerking tussen beide organisaties, aldus de premier. ,,Het raakt aan de harde infrastructuur en allerlei juridische en praktische vragen.”

Lees ook eens verder bij de bron: Europa Nu

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
aplfalv492a

Minidocu HPV vaccinaties

ac 2018 07 11fukushima1

EU vindt Fukushima-producten kern-gezond