in , ,

EUssr: Juncker wil gezamenlijke begroting van eurolanden, op naar een belastingpolitieke unie

6171982344 be2d9cb490 EU euro1

Jean-Claude Juncker eist een gezamenlijke begroting  voor de eurozone. De staats- en regeringschefs van de EU zijn hier in meerderheid tegen. Want een gezamenlijke EU-begroting voorziet in superieure rechten tegenover de nationale begrotingen. Maar Juncker wil gebruikmaken van de crisis om de integratie te bespoedigen.

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft de staats- en regeringschefs van de EU op een topontmoeting in Brussel afgelopen donderdag een acht pagina´s tellend document ter intensivering van de EU-integratie voorgelegd. Hierin pleit hij o.a. voor de oprichting van nieuwe EU-instellingen die in dienst moeten staan van de valutapolitiek van de EU.

In het document zou het gaan om gedetailleerde voorstellen, bericht de Financial Times. Maar Juncker komt met zaken, die in meerdere hoofdsteden van de EU voor narigheid zouden kunnen zorgen. Een jaar geleden was de EU-integratie tot stilstand gekomen en enkele staats- en regeringschefs maakten duidelijk dat ze hervormingsmoe zouden zijn. Het zou de eurozone niet gelukt zijn om op dezelfde wijze als de VS uit de crisis te geraken. Een onvolledige muntunie zou het moeilijker maken voortgang te boeken, staat er in het document.

Er zou in de EU-landen sprake zijn geweest van nalatigheden bij de economische hervormingen. De regeringen zouden hebben vertrouwd op de toenmalige gunstige omstandigheden op de financiële markten. Dat zou “contraproductieve effecten met betrekking tot de bereidheid tot hervormingen van de nationale regeringen” hebben veroorzaakt.

Een nieuwe politieke consensus op het hoogste politieke niveau zou noodzakelijk zijn om door te gaan met de structurele hervormingen, die in de hele eurozone als prioriteit opgepakt zouden moeten worden.

Het meest omstreden deel van het document verwijst naar een eigen begroting voor de eurozone. Juncker eist bijvoorbeeld een speciale begroting voor de EU. Daarmee wil hij de belastingpolitieke unie bespoedigen. Dit beginsel werd door de voormalige voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, tijdens de topontmoeting in de herfst van 2012 in het kader van een tussenrapport m.b.t. de economische en de muntunie voorgesteld.

In het rapport van 12 oktober 2012 staat:

“Dit duidt erop dat het geldende kader voor de controle en de coördinatie van de begrotingspolitiek – zoals voorgesteld in het dubbele pakket – door een kader voor een sterkere coördinatie vooraf aangevuld moet worden en dat er stapsgewijs moet worden toegewerkt naar een omvangrijk geïntegreerd begrotingskader (…). De historie van andere muntunies laat zien dat er verschillende manieren bestaan om tot een fiscale unie te komen. De mate, waarin de begrotingsinstrumenten gecentraliseerd zijn, en de regelingen m.b.t. de begrotingssolidariteit in geval van een macro-economische of financiële schok verschillen van muntunie tot muntunie.”

Lees verder via E.J. Bron.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
13817589424 5685f10b75 dijsselbloem

Dijsselbloem lult maar wat (alweer!!!)

3752997536 7e9be77c71 malware

Als de klant maar zijn beveiliging op orde heeft, ondertussen: Enorme inbraak bankcomputers ontdekt