in ,

Geweldig marktwerking: Ziekenhuizen hebben te weinig geld voor dure medicijnen

318480fcc6f96bcd 640 medicijnen

Patiënten krijgen niet altijd de beste beschikbare medicijnen voorgeschreven van hun artsen. Dat komt doordat de ziekenhuizen te weinig krijgen om die vaak peperdure middelen te geven aan de patiënten.

Dit meldt de NOS.

Het jaarbudget voor de dure geneesmiddelen houdt onvoldoende rekening met nieuwe medicijnen die op de markt komen en nieuwe patiënten die zich melden. De minister is hiervoor gewaarschuwd toen ze in 2012 het budget voor dure geneesmiddelen naar de ziekenhuizen overhevelde. Het gaat om medicijnen die zijn opgenomen in de basisverzekering.

Ziekenhuizen komen voor de keuze te staan om patiënten dure geneesmiddelen te onthouden waarop ze recht hebben, of zelf financieel kopje onder te gaan. Vooral de academische ziekenhuizen kampen met dit probleem, maar lang niet alleen zij. Het AMC in Amsterdam stevent dit jaar af op een tekort van meer dan 20 miljoen voor de uitgaven aan dure geneesmiddelen.

Maagkanker

Op 1 februari 2015 is er een nieuw middel toegelaten voor de behandeling van uitgezaaide maagkanker. Het middel kost ongeveer 8000 euro per . Die gebruiken het gemiddeld zo'n zeven maanden. De kosten zijn ongeveer 60.000 euro. “Van de 3000 nieuwe maagkankerpatiënten per jaar, komen er naar schatting 750 in aanmerking voor dat middel”, zegt oncoloog Hanneke van Laarhoven van het AMC.

Een groot deel van die 750 patiënten komen terecht in het AMC, dat onder meer gespecialiseerd is in maagkanker. “Zulke grote bedragen aan extra uitgaven kan ik echt niet even ergens anders in mijn vinden”, zegt bestuursvoorzitter Marcel Levi van het AMC. “Zeker niet na de draconische bezuiniging van 65 miljoen die we net achter de rug hebben. En kleinere ziekenhuizen kunnen dat vaak al helemaal niet.”

Lees verder viaSkipr.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
3061100229 f9a01ee005 zon kanker

Wanneer moet een arts zeggen: ‘stop met chemo, ga in de zon zitten’?

4373460239 c775d5279f stemvee e1426756214919

Dom stemvee: Cohen na grap verkozen in waterschap