in , , ,

‘Goldman Sachs fraudeerde met Nederlands pensioengeld’

Het wanbeheer van Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs met Nederlands pensioengeld van het ABP en Pensioenfonds Vervoer blijkt veel groter dan gedacht. Dat blijkt uit juridische documenten die door omroep MAX naar boven zijn gehaald en deze week te zien zijn in twee documentaires met de naam ‘Zwarte Zwanen'.

Het ABP daagde Goldman in 2012 voor de rechter wegens misleidende informatie over rommelhypotheken die Nederlands' grootste pensioenfonds tussen 2005 en 2007 van de Amerikaanse zakenbank kocht. De zaak werd twee jaar terug geschikt, waarbij Goldman geheimhouding bedong over zowel het bedrag  en aard van de aanklacht. Uit rechtbankstukken blijkt dat het ABP Goldman ook van en wanbeheer beschuldigde. Bovendien werden acht hoge zakenbankiers persoonlijk aangeklaagd, waaronder Goldman's chef van de hypotheekafdeling Daniel Sparks. ,,Als gevolg van de valse verklaringen en verzwijgingen kocht eiser (Het ABP) certificaten die veel risicovoller waren dan voorgespiegeld,” valt in de aanklacht te lezen. ,,Vanwege de slechte kwaliteit van de certificaten, heeft het ABP substantiële verliezen geleden.”

Geheimhouding

Opzettelijk tekortschieten en fraude is ook de aanklacht van het Pensioenfonds Vervoer, dat 5,4 miljard euro liet beheren door Goldman. Het fonds leed t/m 2009 een slordige €250 miljoen schade omdat Goldman speculeerde op de prijsdaling van door de bank zelf verkochte financiële producten. Ook voerde de bank de uitdrukkelijke instructie van het pensioenfonds Vervoer om te investeren in risicovolle obligaties met een hoog rendement ver onder de maat uit. Ook hier werd geheimhouding afgesproken.

De rommelhypotheken leidden in 2008 tot een huizenbubbel en financiële crisis in de , die vervolgens ook ons land keihard trof. Goldman wordt als één van de  boosdoeners gezien, net als andere grote zakenbanken. De bank is miljarden dollars kwijt via meerdere schikkingen.

Zowel het ABP als Pensioenfonds Vervoer deed geen aangifte van strafbare feiten bij Justitie. Volgens het ABP is dat ‘niet gebruikelijk' in de pensioenwereld, zegt het fonds tegen MAX. Volgens het ABP is de relatie met Goldman, die alle beschuldigingen altijd heeft ontkend, door de schikking weer genormaliseerd. Ook minister Dijsselbloem (Financiën) heeft Goldman weer in de armen gesloten. De zakenbank is in de race om de beursgang van ABN Amro te begeleiden.

Grote bedragen

Onduidelijk is hoeveel schade het ABP door Goldman leed en voor hoeveel werd geschikt. Maar het gaat om grote bedragen. In het ABP-jaarverslag over 2013 staat echter een bedrag van 1,056 miljard onder ‘overige baten' vermeld. Dat zou (een deel van) het geschikte bedrag kunnen zijn.

Deel I ‘Schatrijk van uw pensioenpremie' van Zwarte Zwanen wordt maandagavond uitgezonden, het tweede deel ‘De perverse prikkels blijven' dinsdagavond. De reeks is een vervolg op een eerdere docu ‘Zwarte Zwanen: gokken met uw pensioenpremie' die Grimbergen in 2013 over de pensioenwereld maakte. ,,Daar is zoveel materiaal blijven liggen dat we nu verder zijn gaan spitten.”

De pensioensector is bezorgd over de documentaires. Volgens koepelorganisatie Pensioenfederatie is ‘de reputatie van de hele sector in het geding'. De belangenclub verzoekt pensioenfondsen alle contacten met Grimbergen te melden. De journalist en maker zelf is niet onder de indruk. ,,Helaas is openheid nog steeds ver te zoeken in de pensioenwereld. Interview-verzoeken worden vrijwel allemaal categorisch geweigerd. Het besef dat gewerkt wordt met van Nederlandse werknemers is ver te zoeken,  verantwoordelijkheid wordt niet genomen.”

Lees verder via: Stop de bankiers

Naaide Goldman Sachs Griekenland net als onze pensioenfondsen?

Wellicht kent u het verhaal nog van hoe Griekenland tot de euro kon toetreden? Goldman Sachs bedacht vreemde boekhoudtrucs waardoor het leek alsof het de financiën op orde had.

Griekenland zette alvast de toekomstige opbrengst van de Griekse staatsloterij en vliegvelden op de balans, en Goldman Sachs zou nog een merkwaardige constructie hebben bedacht waarbij een deel van Griekse staatschuld n dollars en yens werd geruild tegen een schuld in euro's tegen een zelfbedachte wisselkoers. Ook waren de toekomstige opbrengsten van de staatsloterij en de vliegvelden alvast op de balans gezet.

Nu is duidelijk hoe die fout om Griekenland toe te laten tot de euro uitpakt. Mocht u denken dat de bankier van Goldman Sachs die dit bedacht heeft met pek en veren is overladen, mis! Deze vrouw (een vrouw ja) woont met haar miljoenensalaris als godin in Londen, waar ze tegenwoordig de baas is van een verzekeringsmaatschappij.

Lees verder via: Quote

Photo by alyceobvious

 

 


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Griekenland is ingenomen door EU

Steeds een stapje verder: Agent laat zijn arrestant naast motor meerennen