in , ,

Great Reset: Nauwelijks debat in de Kamer over de WGS, ook bekend als ‘super SyRI’

Op 17 december is de Wet gegevensverzameling door samenwerkingsverbanden (WGS) in de  aangenomen. De WGS moet het instanties nog makkelijker maken om gegevens uit te wisselen over burgers om op te sporen. Er is amper maatschappelijk debat over de WGS geweest: we waren te druk met corona.

Het wetsontwerp werd, na fikse kritiek van de Raad van State en de , tegen hun adviezen in niet ingeperkt maar juist uitgebreid. Voorts zijn belangrijke onderdelen niet in de wet geregeld; die worden later ingevuld door de minister van en Veiligheid.

In de WGS vallen onder de ‘gegevens' die bedrijven en overheden met elkaar mogen delen, ook signalen, vermoedens en zwarte lijsten. Op grond daarvan mogen de deelnemende partijen ‘interventies' met elkaar afstemmen en ‘handhavend optreden' tegen burgers die zo in het vizier komen.

De toeslagenaffaire is er niets bij. Het collectief dat eerder SyRI – het ‘Systeem Risico Indicatoren', ook al zo'n groots opgetuigd systeem – bij de verboden wist te krijgen, noemt de WGS niet voor niets ‘super SyRI'. (SyRI heeft veel burgers verdacht gemaakt, doch geen enkele fraudeur opgespoord; de basis voor de verdenkingen bleek te mager.)

Er was nauwelijks debat in de Kamer over de WGS. Er zijn bovendien amper mensen in de Kamer die de WGS inhoudelijk doorgronden. Twee van hen – Kees Verhoeven van en Kathalijne Buitenweg van GroenLinks – vertrekken eind deze maand uit de Kamer.

Er is sowieso nog zelden plenair debat over wetgeving in de Tweede Kamer. Onderzoeksplatform Investico rekende recent uit dat onder Balkenende-IV (2007-2010) 32 procent van alle wetten zonder debat werd aangenomen; de afgelopen jaren gold dat – gecorrigeerd voor corona – voor gemiddeld 38 procent van alle wetten.

Investico toonde ook aan dat ……

Lees verder bij de bron: Piratenpartij


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Minister De Jonge van Volksgezondheid over vaccinatiedruk: ‘bespreek het maar op de werkvloer’

"Chinese Virus"

Ex-CDC-directeur: COVID-19 komt uit Wuhan-laboratorium, want niet natuurlijk geëvolueerd